”Det blir fler tjejmiddagar...”
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-03
Annika Sörenstam njuter av livet efter skilsmässan - i natt lagade hon lyxmåltid åt 26 personer
BARSEBÄCK
Livet har tagit en ny vändning efter skilsmässan. Annika Sörenstam har blivit en livsnjutare - tillsammans med tjejkompisarna.
-Nu är det mer ansiktsbehandlingar och tjejmiddagar och sånt, berättar hon för Sportbladet.
I natt var världsettan med och fixade maten på en stjärnmiddag inför Scandinavian TPC.
Direkt efter femteplatsen i British Open flög Annika Sörenstam till Malmö, för att checka in i ett av husen intill Barsebäck Golf & Country Club.
Imorgon spelas första rundan av Scandinavian TPC, en turnering på Europatouren som Annika själv står som officiell värd för.
-Jag har i flera år funderat på att vara värd för en egen turnering så det här ska bli kul. Det är ju lite mer jobb och ansvar vid sidan av banan, men jag har ju varit proffs i tolv år och det här är ju lite nya rutiner.
Ett av uppdragen: Fixa en lyxmiddag, med vänner och sponsorer.
Exklusiv stjärnmiddag
I går kväll var Annika Sörenstam värd på en exklusiv stjärnmiddag hemma hos tv-kocken Jan Boris Möller, på 1700-talsgården "Solgården" utanför Lund.
Tillsammans med en handfull andra spelare, bland annat USA-stjärnan Natalie Gulbis, fick Annika inför 26 specialinbjudna gäster laga en trerätters middag, tillsammans med Möller i hans stora kök.
-Jag älskar ju att laga mat, så det här är ju kanonkul. Roligt att få stå intill en proffskock och se dom små detaljerna, som vilka kryddor han använder och så.
-Men det gäller att vara skärpt. Gästerna ska ju äta av det vi gör, ha ha.
Bland gästerna fanns personligt inbjudna, som Annikas amerikanska kompis Susan Pankau, caddien Terry McNamara, systern Lotta och VIP-gäster från turneringens sponsorsida, bland annat SAS vd Jörgen Lindegaard.
Planerar egen restaurang
Spelarna delades upp i grupper med olika ansvar; några gjorde förrätten, Annika och Lotta varmrätten och andra fixade efterrätten. Och Jan Boris Möller förklarade underhållande hur smaklökarna reagerar på olika mat och kryddor. Det blev många skratt.
Det är inte första gången Annika Sörenstam är med och fixar en middag inför inbjuden publik. Golfettan har lagat mat med tv-kockar även i USA, i samband med turneringar.
-Jag tycker sånt är kul. Mat är ju min stora hobby.
Har du fortfarande planer på att öppna en restaurang eller en restaurangkedja efter karriären?
-Ja, det hoppas jag ju. Någon gång i framtiden hoppas jag det blir verklighet.
-Nu när jag är hemma försöker jag få Susan och Terry att testa lite svensk mat, som vi aldrig äter hemma i USA. I går åt vi svensk husmanskost, makaroner med falukorv!
Några andra planer, vid sidan av turneringen?
-Det känns ju som varje timme är planerad i detalj, men jag har några kompisar som ska ner och se Magnus Uggla och Lena PH på torsdag, så förhoppningsvis har jag en sen starttid på fredag och kan hänga på.
Tidigare år har Annika under sina Sverige-besök haft maken David Esch vid sin sida, men sedan i våras ligger paret i skilsmässa och Annika reser med tjejkompisar.
Tungt på banan - inte utanför
Annika har inte varit singel sedan studenttiden i Arizona och det betyder naturligtvis stora förändringar även utanför touren.Nu kan hon göra allt på egna villkor.
-Vi gick ju på bio och sånt även förut, men nu gör jag mycket mer med tjejkompisar och springer på ansiktsbehandlingar och massage och har tjejmiddagar med sånt, berättar Annika.
-Det känns bra, vi har kul!
På golfbanan är det tyngre just nu. Efter en vår med vinster i sex av åtta turneringar har sommaren inneburit problem - under en period när världsettan hade hoppats som bäst på effektiv golf. Drömmen om en Grand Slam förblev en dröm.
-Flytet finns ju inte där längre, det stämmer inte lika bra, men jag jobbar på det. Det är detaljer i min uppställning i svingen, bland annat.
Känns det inte frustrerande att ha problem när du vill som mest?
-Jo, det är klart att jag hade önskat att jag spelat bättre i US Open och British Open, men det är svårt att vara bra under en lång tid, över hela säsongen. Det här är ju sånt som händer då och då, varje säsong.
Vill mest på söndagar
-Men när det inte stämmer så spänner man sig och det blir ju ofta en söndag, när man vill som mest.
Du måste ändå vara besviken och känna att "fan, att det ska strula just nu"?
-Ja, men jag har ju haft så många fantastiska stunder, med bland annat 62 segrar i USA, att jag inte kan klaga.
Planerar ny fest
I dag kommer mamma Gunilla och pappa Tom till södra Skåne, för att följa sina två döttrar på Barsebäck.
En liten fest är inplanerad, förstås.
-Mamma och pappa har en liten kräftskiva på fredag. Det ser jag också fram mot!
Säger Annika Sörenstam och ler stort.
En livsnjutares leende.
Nattens meny
Thomas Tynander