Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Brynolf

Hon är större än presidenten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-25

När Kim Yu-Na åker står hela Sydkorea stilla

Kim Yu-Na är hela Sydkoreas älskling. När hon åker tittar alla.

VANCOUVER. Om du vid nitton års ålder driver ett lands ekonomi, är större än presidenten och tjänar 70 miljoner om året – vad mer kan du begära?

Tja, vad sägs om ett OS-guld?

I natt ska Kim Yu-Na göra vad ingen sydkorean någonsin gjort förut.

Det är svårt att tänka sig något mindre originellt än en sydkorean som jobbar hårt. En kombination av kultur och marknadsformat har gjort sydkoreanerna till världens kanske mest arbetssamma folk, enligt en undersökning i OECD-länderna klockar snitt-koreanen in på 2 390 arbetstimmar per år, mer än sex timmar om dagen, 365 dagar. Motsvarande siffra i Sverige är 1 316 timmar.

19-åringen är en ikon

Det var alltså inget speciellt med att Park Mi-Hee satte sin sexåriga dotter i bilen, laddade stereon med engelska språkkurser, och lade ner sexton timmar på att se dottern träna konståkning – varje dag.

Nej, det särskilda var varken mamman eller metoden.

Det särskilda var dottern.

Kim blev inte bara en briljant konståkare (hon vann sydkoreanska mästerskapen som tolvåring), hon blev en ikon.

Tycker ni att vi brukar slarva lite med det begreppet? Använda det lite för ofta?

Tjänar mest – av alla i OS

Okej, då bygger vi under det med fakta:

Kim Yu-Na är bara nitton år, men om vi räknar bort NHL-spelarna tjänar hon redan mest av alla i hela OS. Forbes beräknar hennes årliga inkomster till 70 miljoner kronor.

När Korea Times 2008 lät läsarna utse ”årets person” vann Kim Yu-Na före Roh Moh-Yun, den omtyckte presidenten som just begått självmord. Året efter vann hon igen, före den nye presidenten Lee Muyng-Bak.

I fjol vann Kim VM för första gången, och hysterin nådde helt nya nivåer. Ekonomiforskaren Lee Dong-Hoon menade att det inte längre bara handlade om Kim själv – utan om ett lyft för ett helt land.

– Kim har blivit en världsstjärna, och hon kommer att vara en drivande motor som förbättrar Koreas ”soft power”.

Soft power är ett begrepp för mjuka värden som styr världen genom sin attraktionskraft, som till exempel populärkultur. Eller konståkare.

Kim Yu-Na är en kombination av sexsymbol och charmig helylle-tjej, hon är tveklöst världens bästa utövare i en sport där Sydkorea aldrig varit i närheten av toppen. Hon skänker miljoner till jordbävningsoffren i Haiti, och köper skoluniformer till sydkoreanska studenter som har det jobbigt ekonomiskt. Häromåret gav hon sig på en popkarriär i miniformat – och sjöng sensationellt bra.

Gör reklam – för det mesta

Alla vill ha en bit av Kim.

Direkt efter VM syntes hon i reklamkampanjer för Hyundais bilar, för Samsungtelefoner, för mjölkprodukter från Maeil. En brödproducent tog fram ett bröd som fick namnet ”Yu-Na”, en juvelerare­ kontrade med smyckeskollektionen ”Kim Yu-Na”. Från Huyndais centralkontor gick det ut centralorder om att alla återförsäljare skulle spela musiken från Kims program på repeat i sina butiker.

Experter varnade för att hon riskerade att bli överexponerad, att det skulle kunna slå tillbaka – men kunderna brydde sig ­inte.

En mobilmodell

Mjölksorten hon drack i reklamfilmerna niodubblade sin försäljning. Och i maj släppte Samsung den nya, fyratusen kronor dyra ­telefonmodellen ”Yuna”. 80 dagar senare hade de sålt över en halv miljon telefoner.

För fyra år sedan flyttade Kim till Toronto, delvis för att slippa den värsta hysterin på hemmaplan.

I natt kulminerar allt, i den största koreanska idrottshändelsen sedan fotbolls-VM 2002.

Kim Yu-Na ska vinna OS-guld åt ett land som aldrig tagit vintermedaljer i något annat än short-track – och inte bara det.

Hon ska dessutom slå Japan.

Efter det korta programmet lär bara japanskan Mao Asada kunna hota Kim, och ingen kamp mellan Japan och Korea är ”bara sport”. LA Times bad Asien-forskaren Daniel Sneider förklara:

– Allt som involverar Korea och Japan bär med sig det känslomässiga bagaget från historien. I det koreanska medvetandet är det en historia om japansk invasion och ockupation, ända bak till 1500-talet, vilket gör att sport handlar om mer än bara sport. Att slå Japan i vad som handlar om stolthet.

Ett krig mot Japan

Är det därför det skvallras i konståkningsvärlden?

Är det därför det sprids misstankar om vad det betyder att flera av det internationella förbundets toppsponsorer är japanska företag?

Var det därför Kim gick ut i sydkoreansk tv och, indirekt, anklagade japanska åkare för att systematiskt ha stört henne under uppvärmningen i fyrakontinenters?

Det är mycket möjligt.

Det är i alla fall därför som finalen i natt är oändligt mycket större än två idrottares kamp om ett OS-guld.

Följ ämnen i artikeln