"Blåvitt" bröt lång tung svit mot Hammarby

TT

Publicerad 2024-07-15 21.05

För första gången sedan 2016 lyckades IFK Göteborg besegra Hammarby i den allsvenska fotbollen.

– Otroligt skönt. Vi gör inte den bästa matchen, men det viktigaste var tre poäng och vi tog dem, säger matchhjälten Paulos Abraham i Max.

Den tidigare Hammarbytränaren Stefan Billborn var på måndagen tillbaka på Tele2 arena, men nu i sin nya roll som tränare för IFK Göteborg.

Där såg han till att hans nya lag fick till en efterlängtad 1–0-seger mot ”Bajen”.

Göteborg hade inför matchen inte vunnit mot Stockholmslaget på åtta långa år i allsvenskan – senaste segern kom 23 maj 2016 – men det blev det ändring på den här kvällen.

Ribbträff från kvittering

Efter ett mönsteranfall av Göteborg kunde 21-årige Paulos Abraham i matchminut 23 skicka in ledningsmålet för gästerna. 1–0 stod sig in i paus – men trots det var målskytten inte helt nöjd.

– Vi har för lite boll och onödiga bolltapp. Vi håller nollan och gör ett mål framåt, så vi har något att jobba på, sade Abraham i Max i halvtid.

Hammarby hade flera fina chanser till en kvittering, däribland en frispark i ribban av Nahir Besara med drygt 20 minuter kvar av matchen, men bollen ville inte in den här kvällen.

Inte heller Göteborg saknade lägen, men halvleken förblev mållös och 1–0-segern var därmed säkrad för ”Blåvitt”.

– Otroligt skönt. Vi gör inte den bästa matchen, men det viktigaste var tre poäng och vi tog dem, säger Abraham efter segern.

AIK vann på bortaplan

I Halmstad var AIK på besök. Där tog gästerna ledningen genom en nick av Rui Modesto med knappa kvarten spelad.

I andra halvlek utökade Ioannis Pittas till 2–0, och med det har AIK-anfallaren blivit målskytt i fem allsvenska matcher i rad.

Halmstads Villiam Granath reducerade i slutet av matchen, som således slutade 1–2.

Det här var AIK:s första seger på bortaplan den här allsvenska säsongen.

– Jag tycker det här är vår bästa match på länge. Vi gör det onödigt spännande på slutet, men annars är det en väl genomförd match, säger AIK:s Anton Salétros till Radiosporten efter segern.