Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Efter fiaskostarten – United sparkar ten Hag

Uppdaterad 14.00 | Publicerad 12.53

Manchester United har gått blytungt under tränaren Erik ten Hags ledning. Nu får han sparken.

Ruud van Nistelrooy tar över som tillfällig huvudtränare.

Nederländaren ten Hag vann både ligacupen (2023) och FA-cupen (2024) under sin tid i United. Men han har samtidigt haft stora problem med att få spelet att stämma och laget har halkat långt efter i ligan.

Förra säsongen slutade United åtta i ligan och efter nio omgångar av årets säsong är laget på plats 14 i Premier League. Efter tre matcher i årets Europa League har United ännu inte vunnit och i fjolårets spel i Champions League åkte laget ut redan i gruppspelet.

Söndagens 1–2-förlust mot West Ham i ligan blev droppen.

Nu agerar klubbledningen.

”Önskar honom allt gott”

På sin webbplats skriver United:

”Vi är tacksamma för allt som Erik har gjort under sin tid hos oss och vi önskar honom allt gott i framtiden.”

54-årige Erik ten Hag anslöt till United inför säsongen 2022–2023 och fick inledningsvis hyfsad fart på klubben. Men från och med förra säsongen har det gått snabbt utför.

Han är bara en i raden av tränare som har haft svårt att leva upp till förväntningarna i den engelska storklubben som har underpresterat rejält sedan legendaren Sir Alex Ferguson gick i pension 2013. I tur och ordning har David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solskjær, Ralf Rangnick och Erik ten Hag försökt fylla skottens skor.

Uniteds lagkapten Bruno Fernandes skriver på sin Instagram:

”Tack för allt, boss. Jag uppskattar förtroendet och de stunder som vi delade tillsammans. Jag önskar dig all lycka i framtiden. Även om den senaste perioden inte har varit bra för oss hoppas jag att ni supportrar kan komma ihåg de bra saker som han har gjort för vår klubb.”

Legendaren tar över

Den tidigare anfallsstjärnan Ruud van Nistelrooy – som hade många framgångsrika säsonger som spelare i klubben – kommer att ta över som tillfällig huvudtränare. Han återvände till United inför årets säsong för att vara en del av ledarstaben. Förra säsongen var han tränare för nederländska PSV Eindhoven.

United skriver att van Nistelrooy kommer att leda laget tills en permanent huvudtränare har rekryterats.