Djokovic vann gigantmötet – besegrade Nadal

Karl Sundström/TT

Uppdaterad 17.26 | Publicerad 15.35

Giganternas kamp redan i OS-tennisens andra omgång. Då vann Novak Djokovic relativt komfortabelt över Rafael Nadal med 2–0 i set (6–1, 6–4).

Men om det här var Nadals sista singelmatch någonsin svarar han inte på.

Som så många gånger förut – men ändå inte alls som tidigare.

Tidernas främste grusspelare Rafael Nadal gjorde entré på Roland Garros i Paris till publikens stora jubel. Fjorton gånger har han vunnit Franska mästerskapen på gruset här. Ingen annan ens i närheten av att kunna hota.

Men 38 år gammal är han en annan spelare än vad han en gång var. Spanjoren har varit skadedrabbad och har halkat ned till plats 161 på världsrankningen. Långt från forna tiders glans.

Mot världstvåan Novak Djokovic blev det också tydligt för spanjoren. Den ett år yngre serben har visserligen också haft skadeproblem den senaste tiden men har ändå hållit sig kvar i den absoluta världstoppen.

Spelade upp sig i andra set

I ett strålande soligt Paris var det Djokovic som tog kommandot direkt. Nadal fick slita hårt och hade inte mycket att komma med. Djokovic tog hem första set med 6–1.

Andra set gick inledningsvis Djokovics väg. Men sedan spelade Nadal upp sig rejält och gjorde match av det hela. Seger i fyra raka game fick publiken att tända till och matchen att ta fart. Vid ställningen 4–4 i andra set tog sedan återigen Djokovic taktpinnen. Seger i efterföljande två game innebar 6–4 och vinsten till serben som därmed spelar vidare.

– Jag är väldigt lättad. Allt såg ut att gå min väg och jag blev kanske lite för bekväm. Du kan inte ge några chanser till Nadal, för då kommer han att utnyttja det. Speciellt på den här banan, säger Djokovic i Eurosports sändning.

Varm applåd

Nadal fick en varm applåd från publiken när han lämnade Roland Garros, kanske för sista gången som singelspelare.

Efteråt var det många som undrade om Nadal kommer att gå i pension efter OS. Men ett beslut om framtiden kommer först efter turneringen, säger Nadal enligt AFP.

Han må vara utslagen ur singelturneringen men än är han kvar i dubbeln. Tillsammans med stjärnskottet Carlos Alcaraz är de vidare till den andra omgången.

Nadal har sedan tidigare OS-guld i både singel (2008) och dubbel (2016). Novak Djokovic har som bäst ett brons i OS-sammanhang (2008).