Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Mittfältsdebutant i Sundhages trupp

Publicerad 2017-05-22

Fotboll. Fanny Andersson, Örebro, är skrällen i Pia Sundhages sista trupp innan EM-spelarna spikas om en månad.

– Hon har chans att komma med i truppen, men då måste hon tänka utanför boxen och visa sitt bästa på alla träningar, säger förbundskaptenen.

Siktet är inställt på EM i Nederländerna senare i sommar. Men för att få de sista pusselbitarna på plats ska fotbollslandslaget spela landskamper mot USA och Skottland den 8 respektive 13 juni.

Pia Sundhage har tagit ut 27 spelare till de två matcherna. EM-truppen ska sedan bantas till 23 till den 20 juni.

– Det finns möjlighet för andra spelare att slå sig in i truppen, säger Pia Sundhage.

En annorlunda resa

En av de 27 spelarna är debutant i A-landslaget, Kif Örebros mittfältare Fanny Andersson.

– Hon är fostrad i Sirius, men gjorde sedan en annorlunda resa och istället för att gå till damallsvenskan stack hon till Norge. Nu är hon tillbaka i Sverige och gjort det väldigt bra i Örebro, säger den assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

Målvakten Hedvig Lindahl, är skadad och är inte aktuell för spel i de två landskamperna i juni. Men hon är med i truppen ändå.

– Hon ska vara klar till mästerskapet och är vårt förstaval som målvakt, säger Pia Sundhage.

Kamp om platser

Men det handlar inte bara om att komma med i truppen. Det finns också en fight om positionerna. Flera spelare har andra roller i klubblaget än förbundskaptenen tänker i landslaget. Elin Rubensson från Göteborg är en av dem.

– Hon ska få spela ytterback i träningslandskamperna, säger Sundhage.

– Jag är med för att slåss om en plats på mittfältet. Det är där jag vill spela. Men det är klart. Vill de jag ska spela back så gör jag det, säger Elin.

Lite speciell kan matchen mot USA bli för Kosovare Asllani. Inte bara för att det är repris på OS-semifinalen från Rio, utan för att hon kan få göra sin 100:e landskamp.

Förutom de två landskamperna i juni planeras en sista träningsmatch den 8 juli. Inom några dagar väntas det bli helt klart med motståndare.

TT

Följ ämnen i artikeln