Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Apelgren: "Fick fuskarbeta lite innan"

Publicerad 2024-10-16 13.46

Ny förbundskaptenen Michael Apelgren i samtal med Lukas Sandell och Karl Wallinius inför OS i Paris. Arkivbild.

Nye förbundskaptenen Michael Apelgren levererade inga dimridåer när han presenterade sin första handbollstrupp.

Han talade klarspråk kring varför han ratar vissa veteraner.

– Det är också tillåtet för er i media att skriva om man håller med eller inte, säger 40-åringen.

Under måndagen presenterades Michael Apelgren som ny förbundskapten för herrlandslaget i handboll efter norrmannen Glenn Solberg, som i september överraskande meddelade att han slutar efter fyra år på posten.

Redan innan det blev klart med det nya jobbet hade Apelgren, assisterande till Solberg i två år, haft kontakt med spelare.

– Jag fick fuskarbeta lite innan, jag hade på känn att det skulle bli så här, säger han i samband med sitt första truppsläpp två dagar senare.

”Är bättre”

Apelgren presenterade truppen i danska Ålborg. Senare under onsdagskvällen ställs hans Pick Szeged – den ungerska storklubben – mot Ålborg i Champions League.

Från den danska klubben har han tagit ut den 24-årige målvakten Fabian Norsten. Rutinerade Mikael Appelgren, som var tredjemålvakt i OS, väljs bort.

– Just nu står han (Norsten) ordinarie i regerande Champions League-finalisten, är född -00, är svensk. Jag tycker att han är spännande och det ska bli kul att se om han tar det där sista steget, säger Apelgren, som ska fortsätta att även träna Pick Szeged.

Mittnian Andreas ”Stycket” Nilsson var uttagen till OS, men lämnade återbud på grund av familjeskäl. Landslagsdörren är inte stängd för Nilsson, som numera spelar i Önnered i handbollsligan, men 34-åringen ratas nu.

– Jag ska vara rak med att säga att jag tycker att Felix Möller, (Oscar) Bergendahl och Max Darj är bättre, säger Apelgren.

Han räknar inte med att stjärnan Felix Claar hinner tillbaka till VM i början av nästa år. Mittnian opererade foten i september.

– Vi räknar med att han är ute från VM. Vi tror och arbetar utifrån det scenariot. Det gör så klart att mittniopositionen känns lite spännande.

Inte leka ”cowboy”

På mittnio återfinns den enda debutanten i truppen till novembermatcherna mot Frankrike och Danmark i landslagsturneringen EHF Euro Cup. Det rör sig om Ludvig Hallbäck, Göppingen.

– Det känns fräscht med Ludvig i en annars inte så fräsch trupp, säger Apelgren med ett leende.

Med det menar Apelgren att han inte ser någon anledning att leka ”cowboy” och byta ut hela truppen.

– Jag blev klar förbundskapten för två dagar sedan. Vi kanske inte ska skjuta allt för mycket från höger till vänster, säger han.