Försvarsgiganten bröt även Zlatans svit

Uppdaterad 2017-11-21 | Publicerad 2017-11-20

Fotboll. Hur bryter man Zlatan Ibrahimovics tio år långa svit som vinnare av Guldbollen?

Du toppar ett fenomenalt kvalspel med att vara i vägen för allt när du tar landslaget hem till en sommar hos dig.

Andreas Granqvist, 32, har aldrig varit bättre och i år räckte det för att bli bäst i svensk herrfotboll.

– Jag är otroligt stolt och tacksam. Det är det finaste pris man kan få, säger han.

Juryns motivering löd: "Andreas Granqvist får Guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Krasnodar. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM."

Få som är intresserade av landslagets öden och äventyr kan ha missat de starka bilderna från San Siro i Milano för en vecka sedan.

Bilder på hjältar, gråtande hjältar. Som när Andreas Granqvist fångades i ögonblick där han med tårfyllda ögon kramade om Marcus Berg och Sebastian Larsson, spelare som precis som han tagit sista chansen att få spela ett VM.

Och det var först då, efter matcherna mot Italien, som Granqvist insåg att han faktiskt kunde bli mannen som bröt Ibrahimovics långa svit.

Hade Forsberg som favorit

– Det blev mycket snack om att det var aktuellt, jag gjorde mina två bästa landskamper mot Italien, framför allt den sista. Men jag tycker att det är många som har gjort väldigt bra prestationer. Jag hade själv "Foppa" (Emil Forsberg) som en av favoriterna.

– Det är klart att man inte vill framhäva sig själv. Det har jag aldrig gjort, jag har alltid satt laget först. Jag är otroligt stolt och glad över att juryn valde mig, säger han.

"Personifierar laget"

Förbundskaptenen Janne Andersson var inte sen att hylla mittbacken och matchens gigant i playoff-returen i Milano.

– "Granen" var magisk, han är ju en härförare på alla sätt. Han personifierar på något sätt det här laget, det vi står för.

Granqvist är den förste försvarsspelaren sedan Olof Mellberg 2003 att få Guldbollen. Valet var inte självklart. Enligt TT:s källor var det en diskussion in i det sista om priset skulle gå till Granqvist eller till Forsberg.

Den senare hade en lysande vårsäsong med Leipzig. Ingen i bundesliga slog lika många målgivande passningar som den offensive mittfältaren och Forsberg var under VM-kvalet en av de mest framträdande spelarna.

Granqvists pålitliga mittbacksspel, krönt av de klockrena prestationerna mot Italien, räckte kanske i sig för att övertyga juryn, men förmodligen vägde hans ledaregenskaper över till hans fördel.

Jannes ögon och öron i gruppen

Eller som Janne Andersson, medlem av juryn, formulerade det i Milano:

– Hans offervilja och hans sätt att fajtas inne i straffområdet, i duellspelet... dessutom är han ganska bra med bollen, vilket man glömmer bort ibland. Han är en jäkligt bra fotbollsspelare, men dessutom en jäkligt bra kille. Han har förmågan att "känna tempen" i gruppen och en som jag som tränare kan kommunicera med.

Granqvist ser själv 2017 som hans främsta år i karriären.

– Utan tvekan, framför allt i landslaget. Att nå VM, med de förutsättningarna vi gick in i kvalet med, en ny förbundskapten och många spelare som hade slutat, en otroligt svår grupp och så fick vi det svåraste motståndet i Italien.

– Det är utan tvekan min bästa säsong så här långt.

Och vad ligger bakom den personliga framgången?

– Man blir väl bättre med åren och jag känner att jag utvecklats mest det senaste året och framförallt fått den utveckling i landslaget jag velat ha. Jag tror att kaptensrollen i landslaget varit viktig, jag har växt med den rollen och fått ett otroligt förtroende från Janne.

Hem till Helsingborg?

Granqvist utesluter inte att han redan till nästa sommar kan flytta hem till Helsingborg och förstärka superettanklubben.

– Vi får se till sommaren. Helsingborg är fortfarande aktuellt. Det har jag varit ganska tydlig med. Jag får ta mig en ordentlig funderare. Det är första gången jag går på fri transfer och vi får se vad som dyker upp, men Helsingborg är fortfarande ett alternativ, absolut.

Men först ska han bekanta sig med Guldbollen.

– Frugan Sofie får nog sova i gästrummet några nätter. Den kommer att ligga bredvid mig i sängen, säger han och skrattar.

TT