Sjöström obrydd favorit: "Immun mot stress"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2024-07-25 17.22

OS-guldhoppet Sarah Sjöström har landat i Paris.

Sarah Sjöström har landat i Paris som storfavorit till OS-guldet på 50 meter fritt.

Lugnet, självsäkerheten och styrkan gör att simstjärnan kommer att palla för pressen.

– Hon är ganska immun mot stress, säger förra stjärnan och landslagskompisen Therese Alshammar.

Sarah Sjöström själv rycker mest på axlarna åt favoritskapet.

– Det är inte första gången jag går in som favorit. Både på 50 fritt och 50 fjäril har jag varit det i tio år och innan på 100 fjäril. Så det är inget nytt. Jag har haft bättre förberedelser än någonsin inför ett OS, säger Sjöström, efter ett dygn på plats i Paris, i samband med torsdagens pressträff på Sweden Arena.

”Fantastiska år”

Sjöström har varit överlägsen på distansen i flera års tid och världsrekordhållaren har bland annat vunnit tre raka VM-guld. Något som också Therese Alshammar trycker på. Den förra storstjärnan är i Paris som expertkommentator för tv-bolaget Max (före detta Discovery).

– Hon har haft fantastiska år de senaste tre åren, radat upp simning efter simning under 24 sekunder. Historiskt sett har det nästan aldrig krävts mer än 24,0. Hon gör under 24 sekunder väldigt enkelt. Det är väldigt få som har den kapaciteten, säger ”Tessan”.

Sjöströms omgivning lyfter fram hur obrydd hon är av situationen att vara den största blågula guldfavoriten tillsammans med stavgeniet Armand Duplantis.

– Hon ser väldigt stark och självsäker ut, hon är hur lugn som helst. Hon är en förebild, det är hon som leder den svenska truppen. Hade man kunnat ”betta” hade mina pengar varit på henne, säger långdistansaren Victor Johansson.

”Väldigt fokuserad”

Förbundskaptenen Martina Aronsson ler stort och gör tummen upp när TT frågar hur Sjöström sett ut de senaste dagarna på förlägret i Eskilstuna.

– Fantastiskt bra. Hon är på väldigt gott humör och är väldigt fokuserad, säger Aronsson.

Sjöström, som också simmar 100 meter fritt individuellt, har ännu inte hunnit insupa OS-atmosfären i den franska huvudstaden.

– Man har bara försökt bo in sig. Vi har inte ens hunnit vara i tävlingsarenan, bara i träningsbassängen, säger hon.

Något besök på fredagens spektakulära invigning på floden Seine lär det heller inte bli.

– Det är viktigt att vila inför första tävlingsdagen. Det är lätt att känna att man har mycket energi nu, men det kommer i kapp i slutet om man inte sparar på den, säger hon.