Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Hellner förvånad trea i Ulricehamn

Publicerad 2017-01-21

Skidor. Marcus Hellner blev sjuk efter Tour de Ski och kom till Ulricehamn med låga förväntningar.

Ändå nådde han pallen.

– Jag är förvånad, säger Hellner.

31-åringen kunde inte börja träna igen förrän i måndags, men överraskade sig själv med att åka i mål som trea på de 15 kilometerna i fristil.

– Jag har verkligen varit sugen på att åka det här loppet. Hade det varit världscup någon annanstans så hade jag förmodligen inte åkt utan tänkt att det är bättre att träna, i och med att jag har varit sjuk. Det var bra att jag tog mig hit.

"Nöjd med mig själv"

Marcus Hellner växte upp i västgötska Lerdala och var ofta och tävlade i Ulricehamn redan som liten parvel. När han nu var tillbaka på Lassalyckans skidstadion gick han ut hårt, men tappade sedan ett par placeringar. Till slut blev det en sekundstrid om tredjeplatsen, där svensken var 0,4 sekunder före schweiziske fyran Dario Cologna.

– Sista varvet fick jag något besked att jag låg fyra. Då var det som att jag vaknade till liv lite och ryckte upp mig allt jag hade. Det var nog bra att få känna på det här, att verkligen fajtas för någonting. Jag är nöjd med mig själv på det sättet, säger Hellner.

Han har en bra säsong i ryggen, men väntar fortfarande på den där riktiga fullträffen. Den får gärna komma i VM i Lahtis om en månad.

– Det är stabila resultat, men inget panglopp. Ett panglopp för mig är att man är först och det känns skitbra och kontrollerat, säger Hellner som står över VC-helgen i Falun nästa helg.

– Allt är ju för VM nu och jag behöver den här träningsperioden, speciellt eftersom jag har åkt touren.

Hellner hade sällskap av två andra touråkare på pallen. Kanadensaren Alex Harvey vann före norrmannen Martin Johnsrud Sundby.

Mardröm för Olsson

För Johan Olsson blev åkningen inför hemmapubliken däremot en mardröm. Den regerande världsmästaren slutade 48:a - 1 minut och 42 sekunder efter Harvey.

– Det var hemskt, säger Olsson.

Hans spontana känsla efter målgången var att det var skidorna snarare än kroppen som inte höll måttet.

– Serviceteamet kommer självklart sticka ut och testa mina grejer efter loppet och jämföra det med de andra, för att se om något är fel. Jag har åkt på ett helt nytt par skidor i dag som jag aldrig har tävlat på förut, säger Olsson.

– Men under loppet är man så inne i det och det är svårt att göra några analyser. Då är det mest en flod av svordomar som passerar genom hjärnan, när man åker så dåligt och verkligen vill åka så bra.

Richardsson sjua

Calle Halfvarsson gjorde VC-comeback efter ett par förkylningar och var trots allt ganska nöjd med att sluta 17:e.

Ännu gladare var Daniel Richardsson, vars sjundeplats var ett stort steg i rätt riktning.

– Jag har haft det lite kämpigt hittills i år och är väldigt nöjd med formkvittot jag fick nu, säger han.

Världscuphelgen i Ulricehamn avslutas på söndagen med stafetter.

TT

Följ ämnen i artikeln