Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nilsson vann rysare i återkomsten

Publicerad 2017-01-28

Skidor. Efter tre veckor utan tävlande fanns Stina Nilsson med i världscupen igen.

Och hon vann direkt.

Vinterns tredje sprintseger var hennes första på svensk mark och den första någonsin av en svenska i skidspelen i Falun.

Marginalerna var på Stina Nilssons sida på hemmaarenan. Hon var en futtig hundradels sekund före norskan Maiken Caspersen Falla.

– Jättekul att vinna på hemmaplan med det här publikstödet, säger Nilsson.

– Och på sättet som det skedde, det var extra roligt.

Det var nära att Nilsson missade finalen. Hon blev bara trea i semifinalen och fick förlita sig på att gå vidare som lycky loser på tid.

– Jag gjorde det extremt dåligt i semin och lärde mig av de misstagen i finalen. Väldigt skönt att jag fick chans att åka finalen. säger hon.

– Jag såg att det skulle avgöras helt och hållet på en fällning så jag försökte tajma den så bra jag kunde. Det gäller att se mållinjen och beräkna hur många stavtag man hinner ta. Jag körde väldigt mycket fällningar med en kompis på skidgymnasiet, kanske det hjälpte nu.

Gyllene hopp

För två år sedan blev det Silver-Stina efter hennes tre silver i Falun-VM. Den här säsongen har varit guldkantad och Nilsson seglar upp som ett mycket stort guldhopp inför VM i Lahtis om en månad.

– Stina har lite mer favoritstämpel, hon har tre segrar och jag en. Jag är utmanare, en position jag trivs med, säger Falla medan Nilsson protesterar:

– Det finns jättemånga som inte kom till finalen, det finns jättemånga om det, säger svenskan.

– Jag har fått till det väldigt bra i år, men tar absolut inte ut någonting i förskott Står fast vid att jag tar det tävling för tävling.

Men. Nilsson menade också att det nog finns mer att hämta.

– Lite ringrostigt var det, men jag har kört mycket själv de senaste veckorna och fått bra träning.

Med framför allt de tre etappsegrarna och den sammanlagda tredjeplatsen i Tour de Ski har Nilsson visat att hon även är att räkna med i distanslopp. Åtminstine då det handlar om masstarter. Och det är just vad som gäller i söndagens 15 kilometer klassiskt.

– Det var väldigt bra att jag fick mina fyra heat idag och väldigt kul at få gå härifrån med en seger.

– Nu ska jag njuta av det här och sedan ha fokus på morgondagen.

Sundling sexa

Jonna Sundling tog sig också till final, blev visserligen sexa, men tog ett stabilt grepp om en VM-biljett.

– Jag trodde aldrig på final, hade inte den känslan i kroppen. Det skulle vara kul att få fara till Lahtis.

Bakom finalisterna åkte Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter ut i semifinal. Falk såg lika stark ut som under hela vintern, men ett fall satte stopp för ännu en finalplats för henne.

– Det känns ändå bra, formen är kvar, säger Falk.

TT

Följ ämnen i artikeln