Inget mer ledarkaos i landslaget: "Vi är eniga"
Publicerad 2021-10-07
Lars Öberg, ny längdchef i Svenska skidförbundet, har fått tydliga spelregler när det gäller sitt ansvarsområde, vilket inte alltid varit fallet tidigare och bidragande orsak till turbulensen inom längdskidsporten.
– Lars och jag är definitivt eniga för vad som behövs, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet.
En stor orsak till röran inom ledningen inom svenska längdskidsporten har varit otydligheter inom ansvarsområden och ledarskap. Det har flera avhoppade skidledare vittnat om.
Nu är förbundsdirektören Ola Strömberg tydlig med att tillträdande längdchefen Lars Öberg har fått klara ansvarsområden.
– Som grenchef har man ett helt ansvar för ekonomi, anställda och helheten. Man driver det som ett dotterbolags-VD. Vi är inte mycket inne och styr. Han vet hur det fungerar inom skidförbundet. Är man grenchef är man ansvarig för helheten. Det är tydligt vem som äger vissa frågor.
TT: En bidragande orsak till att Daniel Fåraeus slutade som längdchef var oenighet med dig inom ledarskapsfrågor. Är du och Lars Öberg eniga kring den frågan?
– Lars och jag är definitivt eniga om vad som behövs, svarar Ola Strömberg.
Öberg ser framåt
Lars Öberg markerar att han nu vill se framåt och inte bakåt. Samtidigt ser han inte den tidigare ledarturbulensen inom längdskidsporten som dramatisk:
– Egentligen är det inte så uppseendeväckande. Om man jobbar med elitidrott på den här nivån, oavsett sport, är det också krävande arbetsuppgifter för många i de rollerna, vilket gör att folket väljer att kliva av, säger Lars Öberg, som direkt fick uppleva ett avhopp när landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson valde att lämna jobbet av privata själ.
– Kan man bestämma allt i förväg, när man ska byta tränare eller medicinskt ansvarig, vill man ofta göra det på våren innan säsongen drar i gång. Men det händer saker i sitt liv att man måste ta beslut för saker vad som händer just då. ”Pliggen” är en av dem som jag verkligen kommer att sakna.
Tryggt val
Lars Öberg upplevs som ett tryggt val. Han kan sporten efter flera år som vallare, förbundskapten och klubbledare. Han signalerar också att längdsportens framtida utveckling ska gå i samma spår som företrädaren Daniel Fåraeus inledde. Precis enligt önskemål från bland annat landslagsledningen.
– Jag kommer att stå för ungefär samma saker som Daniel har gjort. Däremot är jag inte Daniel Fåraeus. Jag är Lars Öberg på gott och ont . Men vi har i grunden samma syn på ledarskapet. Vi har också pratat om detta. Det handlar om tillit, förtroende, jobba med relationer och hitta vi-känslan.
Kort fråga
Lars Öberg berättar att processen mot hans anställning som längdchef började med att han ställde kort fråga till förbundsledningen:
– Jag skickade en passning och de passade tillbaka med uppmaning att jag skulle söka jobbet, berättar Öberg som ändå behövde tre veckors betänketid innan han accepterade jobbet.
– Det var svårt att bestämma mig. Jag har varit polis i nästan 30 år och haft en fantastiskt fin tid. Jag har en trygg och bra situation. Jag söker mig inte bort från polisen för att jag vantrivdes. Det gjorde detta svårt att byta från det blå till blågula laget.
Åkarreaktioner
Samtidigt som Lars Öberg presenterades som längdchef fick de aktiva den informationen.
Såhär sa Frida Karlsson Lars Öberg:
– Jag känner honom inte alls egentligen. Jag pratade med honom för första gången i dag, men jag fick ett jättebra första intryck av honom.
TT: Vad vill du se av honom som längdchef?
– Vi påbörjade ett väldigt bra personlighetsarbete, och grupparbete, med Fåraeus. Och det har Öberg varit väldigt tydlig med att han vill spinna vidare på. Det tycker jag har gjort stor skillnad i gruppen, så det tycker jag är väldigt bra. Jag tänker att hans uppgift måste vara att få ihop hela organisationen, att vi jobbar tillsammans och inte att marknad stretar åt ett håll och vi stretar åt ett annat. Att det är ett förbund så att det inte blir spretigt.
TT: Det är något som har fungerat bra under Daniel Fåraeus?
– Ja, det tycker jag verkligen. Det har ju varit då det har skakat mest i båten, man har inte haft så mycket förståelse för varandra för det har inte funnits någon som verkligen har fått ihop det.
Jonna Sundling om Lars Öberg:
– Jag känner inte honom jättebra, men jag vet ju vem han är och hittills känns det väldigt bra och tryggt.
TT: Vad vill du se från honom?
– Ett tydligt ledarskap och att han finns där och hör oss.
Maja Dahlqvist om Lars Öberg
– Han ska göra ett så bra jobb att jag inte behöver fundera så mycket vad som händer. Egentligen jobbar han inte direkt mot oss så jag vet inte vad han gör. Jag vet bara att när saker inte funkar jag vill att de, som jag jobbar mot ska veta vad som gäller.