Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Idrottsministern: "Är fotbollens måstematch"

Uppdaterad 13.27 | Publicerad 12.05

Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 arena den 20 oktober avbröts efter inkastad pyroteknik och spelades klart först dagen efter, utan publik.

Fotbollens måstematch är kampen mot stöket på läktarna.

Det säger social- och idrottsminister Jakob Forssmed (KD) efter ett möte med företrädare från fotbollen.

– Den måste vinnas, säger han.

Efter skandalderbyt mellan Hammarby och Djurgården har social- och idrottsminister Jakob Forssmed (KD) träffat företrädare från fotbollen, bland annat Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

– Vi från regeringens sida kommer fortsätta att hålla trycket uppe i den här frågan. För det här är fotbollens måstematch, säger Forssmed efter mötet.

”Allvarligt hot”

Enligt polisens matchrapport avfyrades det 126 pyrotekniska fyrverkerier under derbyt, 18 av dem var så kallade bangers, rapporterar SVT Stockholm. En samordnad och medveten aktion från Djurgårdsklacken för att påverka matchresultatet, enligt Fredrik Reinfeldt.

– Det är ett allvarligt hot mot svensk fotboll om vi får den typen av ordningsstörningar, säger Reinfeldt efter mötet med regeringen.

Matchen avbröts och polisen fattade senare beslut om att upplösa tillställningen. Dagen efter spelades matchen klart utan publik.

Idrottsministern vill att fler våldsverkare stoppas från arenorna och framhåller att svenska ishockeyklubbar verkar agera hårdare kring att utdöma så kallade arrangörsavstängningar av supportrar.

– Hockeyn och fotbollen agerar ju inte riktigt synkront när det gäller arrangörsavstängningar. Det är uppenbart att man (inom fotbollen) kan göra mer, säger Jakob Forssmed.

Inom ishockeyn förekommer det även att Stockholmsderbyn spelas utan bortasupportrar på plats. Samma väg har fotbollen gått i Danmark vad gäller derbyn i Köpenhamn.

– Jag hoppas ju inte att vi hamnar där, men då krävs det att fler gör mer när det gäller att de personer som ägnar sig åt ordningsstörningar och våld på svenska läktare inte tillåts att befinna sig där, säger Jakob Forssmed.

Något liknande tilltag inom svensk fotboll diskuterades inte under mötet, uppger Reinfeldt.

Bättre visitering?

Polisen har tidigare uttryckt att klubbarnas visitering av supportrar är bristfällig, vilket även Forssmed anser.

Fotbollsförbundet ser över hur visiteringen kan förbättras, men att höja exempelvis utbildningskravet för de som ska visitera på matcherna är en resursfråga för klubbarna.

– Det är svårt att få tag på alla som ska kunna utföra korrekta visiteringar. Det är en aspekt som har framförts av flera klubbar, som vi måste ta hänsyn till, säger Fredrik Reinfeldt.

Följ ämnen i artikeln