Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

"Sudden": Får otrolig respekt för sina föräldrar

Publicerad 2024-10-18 06.01

I två decennier stod Mats Sundin i centrum – som firad stjärna i Toronto och Tre Kronor.

Efter karriären har hockeylegendaren hållit en betydligt lägre profil.

Nu berättar han om varför och hur livet efter karriären sett ut.

Många av Sundins tidigare kollegor har valt att stanna i rampljuset efter karriären.

Peter ”Foppa” Forsberg har i många år varit tv-expert och medverkat i flera tv-serier. Henrik Lundqvist har länge varit ansiktet utåt för hårvårdsprodukter och även han har jobbat som expert. Och Nicklas Lidström jobbar för sin gamla NHL-klubb Detroit.

Om Mats Sundin har det varit mer tyst. Efter karriären har han i stället valt att fokusera på sitt familjeliv, tillsammans med sin fru och sina tre barn.

– Jag vet inte om min frånvaro i media är något medvetet egentligen. Det beror snarare på att jag har fått tre barn sedan min karriär tog slut. Så det tar ju upp huvuddelen av min tid, säger Sundin.

Betydelsen av föräldrarna

I nya självbiografin ”Tur och Retur: Min berättelse”, skriven tillsammans med Amy Stuart, blickar Sundin tillbaka på sitt liv. Han skriver bland annat om sin barndom, särskilt hur hans föräldrar ställde upp för honom.

– Man får en otrolig respekt för sina föräldrar, när man har egna barn, hur mycket de ställde upp och körde runt. Jag tänker ofta på vad det gav mig och mina bröder att växa upp med så stöttande föräldrar. Man själv försöker leva upp till det som förälder.

På senare år har cirkeln slutits. ”Sudden” har fått överta rollen som hockeyförälder.

– Det är jäkligt kul, men det är mycket jobb. Jag är ofta på barnens hockeyträningar. Så livet i ishallarna har fortsatt, men i en annan roll.

Är det svårt att inte lägga sig i för mycket och bli tränare?

– Nej, det har varit enkelt faktiskt. Jag tycker att det är roligt att bara titta på. Att lagen, trots att de är så unga, har så mycket passion för ishockey är roligt att se.

”Känns fint att få ge tillbaka”

Men det är inte bara hockeyträningar och familjemiddagar som fyller upp hans vardag. Sundin ägnar också sin tid åt ett forskningsprojekt.

– Jag jobbar mycket med en stiftelse, som jag har tillsammans med University of Toronto och Karolinska institutet i Stockholm. Eftersom jag spelade större delen av min karriär i Toronto och är uppvuxen i Stockholm, så känns det fint att få ge tillbaka till de platserna.

Blir man någon gång trött på hockey, efter en hel karriär?

– Jag spelade ingen hockey på väldigt länge, jag var lite less. Men nu spelar jag faktiskt en dag i veckan, vi är några före detta NHL-, SHL- och hockeyallsvenskan-spelare som spelar. Det är precis lika roligt i dag som när jag var aktiv. Så nu är dagarna när man får åka av sig lite heliga, säger Sundin och skrattar.