Klart: Laget som ska försvara OS-guldet

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-06-29 12.48

Svenska hopplandslaget vann guldet i Tokyo.

En medalj som ska försvaras i Paris-OS – av samma ryttare.

– De känner varandra innan och utan, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Henrik von Eckermann på King Edward, Peder Fredricson på All In, Malin Baryard Johnsson på Indiana och reserven Rolf-Göran Bengtsson på Ermindo. Det var ryttarna och hästarna som såg till att hopplandslaget vann OS-guld i Tokyo.

Nu får samma kvartett ryttare möjlighet att försvara medaljen i Paris-OS. Enda skillnaden är att Fredricson rider Catch Me Not och Bengtsson Zuccero.

– Det är en individuell sport, alla presterar som bäst när de är i sin bubbla. Ändå är det något visst att komma samman som ett lag, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Det är något speciellt när de här fyra interagerar. Det är ett lugn och en harmoni när de samlas.

Peder Fredricson om laget:

– Bra laganda, bra rutiner. Vi sätter höga mål. Vi har en bra bas att falla tillbaka på. Egentligen ska vi bara göra det vi gör och så bra vi kan.

Laget ska bestå av tre ryttare och en reserv. Vilka som får chansen i laget blir klart närmare inpå tävlingen.

”Vet hur jag tänker”

Ankarcrona har kommunicerat för ryttarna vad som gäller men väntar in i det sista med att göra laget offentligt. Den 8 juli måste han anmäla tre plus en, men det är mest en formalitet.

Fram till två timmar före den första hästbesiktningen i Versailles kan han ändra i laget.

– Jag har mina idéer och ryttarna vet hur jag tänker och vilken grundidé jag har. För mig är det viktigt att veta att alla fyra är redo att göra det Rolf-Göran gjorde i Tokyo. Är de inte det, hade de inte fått åka.

– Säg att vi står inför lagfinalen och en häst inte mår bra. Eller en ryttare. Då vill jag ha ett ekipage som kan gå in i en final med vetskapen om att det finns noll utrymme för misstag. Alla säger att vi åker som ett lag och är redo att ta rollen som reserv. Sedan vill ingen ha den, säger förbundskaptenen.

Det tog emot att rata Wilma Hellström, som mästerskapsdebuterade förra året och bidrog till EM-guldet.

”Gjort allting rätt”

– Det är egentligen den erfarenhet som de andra besitter. Å ena sidan var det ett enkelt beslut, å andra hade jag jobbigt med det. Hjärtat säger att Wilma har gjort allting rätt, ändå står hon precis utanför.

– Det är klart att det är tufft och det har jag otrolig respekt för. Men mentalt ska hon fortsätta resan mot Paris ifall det händer något med de andra.

Dressyrens förbundskapten Bo Jenå tog ut två ryttare – Patrik Kittel och Therese Nilshagen – och ska komplettera uttagningen med två ryttare efter tävlingarna i Aachen, vilket kommer att presenteras den 8 juli.

Fälttävlans OS-lag: Frida Andersén på Box Leo, Louise Romeike på Caspian och Sofia Sjöborg på Bryjamolga. Reserv blir Malin Asai på Golden Midnight.