Sportbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Galet publiktryck väntar Sverige i OS-semin

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-08-07 17.20

De svenska handbollsdamerna spelar OS-semifinal på torsdagen.

Att möta världens bästa lag på bortaplan med 27 000 åskådare på läktarna.

En handbollsmatch kan inte bli mycket svårare än Sveriges OS-semifinal mot Frankrike.

– Vi har ingenting att förlora, säger målvaktsstjärnan Johanna Bundsen.

Blågult lämnade Paris i söndags, men det går inte att klaga på OS-festen som pågår i Lille.

Kvartsfinalerna bjöd på ett nytt publikmässigt världsrekord (26 548) för damhandboll när Frankrike slog Tyskland.

Och nu är det just Frankrike som väntar för Sverige. Frankrike som i hemmahjältarna, guldfavoriterna, mardrömsmotståndarna. Och en helgalen inramning som svenskorna aldrig har ställts inför tidigare.

”Tuffast tänkbara”

Publiktrycket är bra i stort sett överallt på OS, men den hyllade arenan i Lille måste ligga högt på topplistan när det gäller decibelstyrka.

Framför allt när Frankrike spelare.

Det sjungs ”Allez les bleus” och Marseljäsen och däremellan är det ett öronbedövande dån i stort sett hela tiden.

– De flesta tror väl att Frankrike ska ta guld, så vi får ju tuffast tänkbara motståndare. Det kan väl inte bli större. Frankrike i Frankrike med 27 000 på läktaren. För egen del tar jag det bara som en morot, man känner att man vill visa att vi också kan, säger mittsexan Linn Blohm.

När de svenska landslagsspelarna mötte media utanför sitt nya OS-boende hade det gått en natt efter kvartsfinaldramat mot Ungern. Då var det räddningar från Bundsen (22 stycken) och avgörande insatser från Nina Koppang (sju mål) som bidrog starkt till segern.

– Ska vi slå Frankrike kommer alla behöva vara på topp. Det är mycket begärt, men det är någonstans de förutsättningarna som gäller. Vi behöver få en jämn match och ta den till ett läge där de börjar bli oroliga och tänker att de kan förlora, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Vill inte bli fyra igen

Han har lett Sverige till två fjärdeplatser, i OS i Tokyo och VM i fjol. Dessförinnan blev det en fjärdeplats även i VM 2017 – men ingen medalj någonsin i ett globalt mästerskap.

– Så är det, vi har varit där uppe i många mästerskap och det är klart att man drömmer om att få åka härifrån med en medalj, säger Johanna Bundsen.

Sverige har inte besegrat Frankrike sedan 2014 och har därefter tolv raka möten utan seger mot hemmanationen.

– Det är klart att det är ett ganska dåligt facit när vi går in i matchen i morgon, men vi har ingenting att förlora. Och vi har fortsatt en otroligt stark tro på vårt spel och det vi gör, säger målvaktsstjärnan.