Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nilsson guldfavorit efter uppvisning

Publicerad 2017-02-18

Skidor. I vinterns fjärde final kom fjärde segern för suveräna Stina Nilsson.

Nu åker hon till VM i Lahtis med ett tydligt guldtryck på sig.

– Stina är utan tvivel den stora favoriten i VM, säger Maiken Caspersen Falla.

Stina Nilsson stod för ett rungande formbesked i världscupsprinten i Otepää. Svenskan var snabbast i kvalet och följde sedan upp det med att vinna kvartsfinal, semifinal och final - allting utfört med total kontroll även om segermarginalen i finalen inte var större än 0,27 sekunder.

– Jag tycker att jag löste allt väldigt bra i dag. Det är jag nöjd med, säger Nilsson efter karriärens tionde individuella VC-seger.

När 23-åringen reser till Lahtis på söndagen så gör det som en gigantisk guldfavorit, vare sig Nilsson själv vill det eller inte. Den här säsongen har hon varit i sprintfinal fyra gånger och vunnit samtliga, varje gång före norskorna Maiken Caspersen Falla och Heidi Weng.

"Allt måste klaffa"

Falla börjar bli en van tvåa bakom Nilsson och inser att det kommer krävas något alldeles extra för att rå på henne i VM-sprinten på torsdag.

– Ska man slå henne måste man verkligen göra ett optimalt lopp, säger Falla.

– Allt måste klaffa, man måste ha superform och superskidor och vara på hugget mentalt. Man får bara använda de sista dagarna för att pricka in formen ännu mer.

Nilsson tar inte oväntat favoritskapet med ro.

– Jag tacklar det som att det finns jättemånga andra som kan åka fort också, så jag är väldigt ödmjuk för det, säger hon.

TT: Hur är självförtroendet inför VM?

– Jag har inte något bättre självförtroende än någon annan. Varje dag är en ny dag och det gäller att göra det bästa från förutsättningarna, så jag kommer ändå vara nollställd när vi kommer till Lahtis.

Falk blev sexa

Nilsson var inte enda svenska i finalen i Otepää. Hanna Falk tog sig dit som "lucky loser" och blev sexa i finalen.

– Jag är nöjd med dagen. Det var viktigt för mig att få fyra tuffa lopp, det tror jag gör gott för mig, säger Falk.

För Ida Ingemarsdotter tog tävlingen däremot slut i semifinal. Hon bröt en stav i första uppförsbacken, men lyckades kämpa sig tillbaka och i alla fall bli fyra strax bakom Falk.

– Kroppen känns bättre och bättre för varje lopp jag har gjort i dag. Men just nu är jag väl lite förbannad, säger Ingemarsdotter.Â

Förbannad var också regerande världsmästaren Marit Bjørgen, som rök i kvartsfinalen efter att ha krokat i en konkurrent och ramlat i samma backe.

– Det kom några fula ord där, men det tände mig. Jag gick bra därifrån och in och tog in placeringar, säger den norska skiddrottningen.

Otepää, Estland, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln