Oljemiljardärer räddar AIK

Uppdaterad 2019-07-01 | Publicerad 2015-04-21

Ishockey. AIK Hockey hotas av konkurs. Men nu är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist och byggmiljardären Erik Paulsson, som båda har varit i blåsväder, beredda att gå in med mångmiljonbelopp.

Samtidigt stämmer hockeysektionen AIK Fotboll via sin rekonstruktör.

Det skuldtyngda laget genomgår en företagsrekonstruktion vid Solna tingsrätt för att undvika konkurs. Men nu går oljemiljardären Torbjörn Törnqvist och Backahill-koncernen, grundad av byggmiljardären Erik Paulsson in med drygt 22 miljoner kronor genom emissioner och lån som kan konverteras till aktier.

– Vi försöker ta oss ur rekonstruktionen helt och hållet. Vi kan betala alla de fordringsägare vars belopp ingår i rekonstruktionen, säger AIK Hockeys vd Peter Wilcke.

Stämmer fotbollsektionen

Samtidigt uppger Expressen att AIK Hockey, via rekonstruktören, stämmer fotbollsektionen. Orsaken är att AIK Fotboll ska ha krävt in obetalda fakturor från hockeysektionen innan de gick in i rekonstruktion. Beloppet som nu krävs tillbaka är drygt 770 000 kronor.

Då fotbollssektionens ordförande sitter i styrelsen för både AIK Hockey och AIK Fotboll kan det handla om otillbörligt gynnande.

Törnqvists bolag Gunvor group som nu ska rädda AIK Hockey har varit i blåsväder vid flera tillfällen. En tidigare delägare, den ryske oligarken Gennadij Timsjenko, har utretts i USA för penningtvätt. Gunvor har också pekats ut som ett bolag med nära koppling till Rysslands president Vladimir Putin.

Peter Wilcke vill vänta med att kommentera investerarna tills efter bolagsstämman.

– Jag får passa lite grand på kommentarerna än så länge, säger han.

"Inga felaktigheter"

Även Erik Paulsson har varit i blåsväder. Han anklagades för mutbrott i samband med bygget av AIK Fotbolls hemmaarena, Friends arena i Solna, men friades senare från misstankar.

– Det är sådant som händer, att man missuppfattar saker och ting. Det rättade de till när de konstaterade att det inte var några felaktigheter.

Erik Paulsson, själv AIK:are, säger att satsningen på AIK Hockey hör ihop med att klubben historisk haft nära relationer med Backahill.

– Jag tycker att det är viktigt att det finns ett starkt lag och att de ska fortsätta. De har fått det lite tungt ett tag. Vi rättar till det nu, säger Paulsson.

TT har sökt Torbjörn Törnqvist.

TT

Följ ämnen i artikeln