Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Brynäs vann hemmapremiären: "Speciell kväll"

Marie Hallman/TT

Publicerad 2024-09-28 18.03

Brynäs vann första hemmamatchen efter återkomsten till SHL.

SHL-hockey i Gävle för första gången på drygt ett och ett halvt år. Då blev det vinst med 5–3 för comebackande nykomlingen Brynäs mot Frölunda.

– Det kändes lite extra pirrigt för det var ingen vanlig match. Men vilket sätt vi avslutar den på, det blev en speciell kväll, säger Brynässtjärnan Jakob Silfverberg.

Hemmapremiären var efterlängtad, efter ett år i hockeyallsvenskan och fansen fick sköta inramningen inför nedsläpp med högljudd sång och tifo runt om hela arenan.

Ett tryck mäktigare än NHL-hemvändaren Silfverberg hade väntat sig:

– Jag hade hört ryktas om att det kanske skulle bli något speciellt men så här, oj det var gåshud och jag blev alldeles skakig i händerna. Det var speciellt, säger han med ett brett leende och fortsätter:

– Pulsen var hög, uppe i taket. Man är så ivrig att komma i gång men skallen är inte riktigt där. Det kändes som att skallen gick på högvarv, det var som en suddig syn bara men sedan lugnade man ner sig och vi jobbade oss in i matchen.

Att det var mycket känslor i omlopp kanske kan förklara varför Brynäs släppte till en hel rad spelvändningar både i första och andra perioden, misstag som Frölundas Mikael Ruohomaa och Linus Weissbach drog nytta av vid 0–1 i första perioden respektive 0–2 i den andra.

Stjärnan bakom vändning

Men i tredje perioden fick även hemmafansen jubla då Jakob Silfverberg i en rörig situation lyckades sträcka fram armen och klubban och trycka in 1–2 liggandes på isen mitt i gröten av spelare.

”Oh, ah, säg oh, ah, Silfverberg” rullade då runt läktarna på dånande volym.

Och bara 1.10 efter reduceringen kom kvitteringen efter att samme Silfverberg precisionsspelat fram pucken till Miks Indrasis vid ena stolpen.

19-årige Brynäsforwarden Anton Ohlsson avgjorde matchen med sitt 3–2-mål. Till slut vann Brynäs med 5–3.

– Skönt att få en hemmaseger i bagaget, nu är det bara att tugga vidare, säger Ohlsson.

”Coolt att spela med Jakob”

För tolv år sedan stod han som 7,5-åring på ståplats och skrek ut sin glädje då Brynäs tog SM-guld 2012 med Jakob Silfverberg i spetsen.

– Det är coolt att spela med Jakob, en spelare som man kollat på sedan man var liten. Det är coolt att vara runt honom. Jakob ger tips och trix, hjälper alla, pratar mycket och är en riktigt bra ledarfigur, säger den unge segerskytten, och får beröm tillbaka av Silfverberg:

– Otroligt roligt (med segermål) för Anton. Han är en spelare vi kommer att få mycket nytta av med tanke på hans speed och skicklighet.