Lindelöw siktar mot EM-start på Ullevi

Publicerad 2017-02-23

Ridsport. Det blir hård konkurrens om EM-platserna för de svenska hoppryttarna. Douglas Lindelöw missade OS, men har en ny häst och ser fram emot Ullevi.

– Jag blir väldigt besviken om jag inte kommer med, säger Lindelöw leende.

Ridsporten har världscuptävlingar i Scandinavium denna vecka. Men för de bästa ryttarna är årets stora mål en annan arena i Göteborg, cirka 600 meter norrut. Där ligger Ullevi, som blir värd för både hoppning och dressyr under EM i augusti.

Hoppningens nya förbundskapten Henrik Ankarcrona får ta ut fyra EM-ryttare, plus en reserv. OS-medaljören Peder Fredricson och hans häst All In är i praktiken givna i truppen, om inget oförutsett händer.

– De är ett av världens bästa ekipage. Det är varje lagledares dröm att ha ett sådant med, säger Henrik Ankarcrona.

Ung utmanare

Men bakom Fredricson kan ingen känna sig säker på en EM-biljett. En bra häst i god form krävs för att bli uttagen. Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann var med i OS och är förstås högaktuella.

De "jagas" närmast av en yngre konkurrent, 26-årige Douglas Lindelöw. Han blev åtta i världscupens final 2015. Men sedan kom ett hack i satsningen, när ägarna till hästen Casello beslöt att sälja den till tyske toppryttaren Ludger Beerbaum.

Nu har Douglas Lindelöw en ny häst, 12-årige valacken Zacramento, som gjort fina resultat både utomhus i höstas och i världscupen inomhus.

– Han kom till mitt stall för ungefär ett år sedan. Det är en komplett häst som överraskat lite. Han går fantastiskt bra nu, river inte mer än ett hinder i tävlingarna, säger Lindelöw.

Har finalchans

Han har en liten chans att kvala in till vårens världscupfinal i Omaha, USA. Men då krävs en riktigt bra placering i söndagens Europa-final i Göteborg.

– Jag måste nog bli etta eller tvåa, tror Lindelöw efter att ha räknat i tabellen.

Men han ändrar inte sin ridning med tanke på det, utom möjligen i en omhoppning.

Henrik von Eckermann har betydligt fler poäng i världscupen och ligger bra till för att gå till final. Ingen annan svensk har finalchans.

Lär känna hästen

Inomhussäsongen väger inte jättetungt när EM-truppen tas ut, men är förstås viktig ändå. Om inte annat, så för att hålla igång och utveckla hästar på högsta nivå.

– Ta Douglas Lindelöw som exempel. Han har en kapabel häst och ser i dagsläget ut som ett möjligt kort för ett mästerskap. Inomhussäsongen har varit väldigt viktig för att han ska lära känna sin häst, säger Henrik Ankarcrona.

En världscupfinal vore "pricken över i" på det.

TT

Följ ämnen
Ridsport

Följ ämnen i artikeln