Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Upplagt för Real mot Juventus i final

Publicerad 2017-05-03

Fotboll. Cristiano Ronaldo gjorde tre för Real Madrid, Gonzalo Higuaín följde upp med två för Juventus.

De riktigt stora målskyttarna kliver fram i de riktigt stora matcherna.

Det mesta talar för att de här två herrarna gör upp i Champions League-finalen om en månad.

Returerna ska spelas och allt kan som bekant hända med en boll som är rund, men efter de första semifinalerna är det upplagt för mötet Real Madrid-Juventus i Cardiff den 3 juni.

Ronaldos hattrick gav Real 3-0 mot Atlético i tisdags, argentinaren Higuaíns dubbel ordnade 2-0 för Juventus borta mot Monaco och ett utmärkt utgångsläge inför de sista 90 minuterna.

– Målen har inte trillat in för mig i den här turneringen men jag visste att jag bara behövde bevara lugnet och jobba hårt, sade Higuaín - som inte hade gjort mål i utslagningsfasen i Champions League på sju matcher - enligt nyhetsbyrån AFP.

I sin första semifinal i Champions League på 13 år (seger då mot Chelsea) såg monegaskerna inledningsvis ut att vara tagna av stundens allvar.

Juventus tog kommandot direkt och trummade på.

Buffon i vägen

Monaco hade vunnit 13 raka matcher hemma på Stade Louis II inför onsdagskvällens semifinal och började så sakteliga visa varför. Radamel Falcaos nick tvingade Gianluigi Buffon att sträcka ut sig och stöta bollen till hörna och polske mittbacken Kamil Glik borde gjort något bättre när han nådde högst framför den italienske målvaktsveteranen.

Men Glik nickade utanför.

18-åriga underbarnet Kylian Mbappé var en ständig källa till oro för Juventus högerförsvar. När Monaco mer och mer bitit sig fast på offensiv planhalva kom den blixtsnabba kontringen som mynnade ut i att Dani Alves klackade till Higuaín.

Ett skott i hörnet, 0-1 efter 29 minuter.

Övermäktig uppgift

Underläge mot den europeiska klubblagsfotbollens ramstarkaste defensiv är en utmaning för vilken toppklubb som helst. För Monaco blev den övermäktig.

Det är 621 ordinarie matchminuter sedan Juventus släppte till ett mål i Champions League. Sevillas Nicolás Pareja är den senaste som lyckades få in bollen. Det hände den 22 november, i den femte gruppspelsomgången.

– Det viktiga är vår mentalitet, vår inställning. När vi inte har bollen hjälper alla till så att vi inte ska släppa in mål. Vi kunde ha gjort det bättre i dag men jag antar att det är normalt att Monaco skapar två-tre chanser, sade försvarsgeneralen Giorgio Chiellini i TV3:s sändning.

Colombianen Falcao fick den främsta kvitteringsmöjligheten, alldeles efter pausen, men trängd sköt han mitt på Buffon.

Alves-Higuaín

I stället kontrade Higuaín in 2-0 efter en timmas spel, på nytt framspelad av Dani Alves.

Returen spelas i Turin på tisdag. Hemma har Juventus 22 raka Champions League-matcher utan förlust.

– Det är inte över men det är helt klart en viktig seger för att vår dröm ska bli verklig. Det var viktigt att göra två mål, sade Chiellini.

Juventus var i final så sent som för två år sedan, men föll då mot Barcelona med 1-3 i Berlin.

Senast Juventus vann turneringen var 1996.

TT

Följ ämnen i artikeln