Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nilsson leder inför slutklättringen

Publicerad 2017-01-07

Skidor. Stina Nilsson var urstark och Norge stod för en rejäl vallamiss.

En kombination som gör att den 23-åriga svenskan går ut i ledning inför klättringen uppför Alpe Cermis.

– Det ska bli jättespännande, säger Tour de Ski-ledaren.

Det är upplagt för ett svensknorskt skiddrama när Tour de Ski ska avgöras runt lunchtid på söndagen. Stina Nilsson går då ut i överraskande ledning på slutetappen, 19,2 sekunder före Heidi Weng som är den som i första hand utmanar om totalsegern.

– Jag står nog fast vid att jag absolut inte är favorit, säger Nilsson till SVT.

Weng stark i backen

Den hållningen har Stina Nilsson haft under hela Tour de Ski, men efter att ha överraskat gång på gång - och vunnit fyra av sex etapper - är det ändå hon som är i ledning inför det tuffa slutprovet. Att döma av historien blir det också en riktigt svår uppgift att hålla Heidi Weng bakom sig. Nilsson fick i förra årets avslutningsetapp stryk med mer än fyra minuter av Weng, som fyra år i rad har haft bland de tre bästa åktiderna just i den kraftkrävande klättringen uppför slalombacken.

– Jag är väldigt nöjd att jag får gå ut i ledningen, säger Nilsson till SVT.

– Jag hoppas på att jag kan köra mig helt slut där också, när jag kommer i mål.

Det som står klart inför tourupplösningen är i alla fall att Stina Nilsson är i sitt livs form.

Efter en tung fredag slog det på nytt gnistor om henne när 10 kilometer klassisk masstart stod på programmet. Uppvisningen i Val di Fiemme var Nilssons mest imponerande lopp under hela touren, ja kanske till och med i hela karriären.

Det var liksom inget snack.

Ryckte tidigt

Nilsson var på hugget direkt och snodde åt sig 15 bonussekunder när hon var snabbast vid spurtpriset på andra varvet. När målet närmade sig väntade superspurtaren Nilsson inte ens till slutet innan hon drog upp farten. Tvåan Anne Kyllönen, Finland, och trean Charlotte Kalla hängde med någorlunda, men fick i mål se sig besegrade med tre sekunder.

– Jag fick höra att de sa att det var ganska många som började bli lite trötta på slutet. Då tänkte jag att i och med att jag är pigg så finns det ingen anledning att gå i mål pigg, säger Nilsson till SVT.

Hennes närmaste konkurrenter fick samtidigt slita väldigt hårt. Norska toppduon Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg hade uselt fäste och varje uppförsbacke blev en kamp. I mål var Weng 17 sekunder efter Nilsson medan Østberg gick in i väggen totalt och fick stryk med mer än en minut.

Weng var mycket besviken efteråt, men samtidigt nöjd att hon inte tappade ännu mer tid med tanke på hur det såg ut.

– I morgon är det som tur är fristil, men jag skulle helst ha sluppit använda så mycket krafter. Mina armar värker, säger hon till NRK.

TT

Följ ämnen i artikeln