Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Jakobssons korsband av - missar EM

Publicerad 2017-02-01

Fotboll. Anfallaren Sofia Jakobsson är korsbandsskadad och missar sommarens fotbolls-EM i Nederländerna.

– Detta är ju synd för henne och synd för oss också, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Det var på träning på måndagen med klubblaget Montpellier som olyckan var framme. Jakobsson, som leder skytteligan i Frankrike på 14 mål, slet av korsbandet i vänster knä, skriver klubben på sin webbplats.

– Jag har pratat med Sofia, men inte tagit del av bildmaterialet. Men hennes team i Frankrike bekräftar att hennes främre korsband är skadat. Det var inte något jättehårt trauma, utan knät bara vek sig, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

– Hon är naturligtvis väldigt ledsen, hon känner att hon var i sitt livs form och när vi var i La Manga med landslaget så såg hon väldigt stark ut. Nu försöker hon att se framåt.

"Nio månader"

Härnäst väntar operation och sedan en lång rehabiliteringsperiod.

– För att komma tillbaka till den formen hon har nu så skulle jag säga att det tar nio månader. Men jag är övertygad om att hon kommer att klara att komma tillbaka, säger Ebrahimi.

Sofia Jakobsson förlängde nyligen sitt kontrakt med Montpellier i ett år. Enligt klubben ska operationen ske inom 15 dagar, men det är inte bestämt om hon ska operaras i Frankrike eller i Sverige.

EM startar om fem månader. Det betyder att Pia Sundhage får klara sig utan 26-åriga Jakobsson i mästerskapet i Nederländerna. Sverige premiärspelar mot Tyskland den 17 juli.

Fler snabba

Den svenska förbundskaptenen kommer att sakna Jakobssons energi, så väl på planen som utanför den.

– Sofia personifierar att alltid göra sitt bästa vad det gäller att löpa. Vi använder henne som ett föredöme, säger Sundhage till TT.

Skadan innebär dock inte att Sundhage behöver tänka om kring spelsystemet inför EM.

– Vad gäller vår forwardsbesättning så är det där vi har bäst konkurrens, och många snabba spelare. Det Sofia har gjort kan Lotta Schelin göra, eller Stina Blackstenius. I Pauline Hammarlund har vi dessutom ett djupledskort. Det blir upp till någon annan att fylla den platsen.

Sofia Jakobsson debuterade i landslaget 2011 och var samma år med och tog VM-brons i Tyskland. Hon var även med i OS-laget som tog silver i Rio de Janeiro förra året.

För landslaget väntar närmast Algarve cup i Portugal i början av mars.

TT

Följ ämnen i artikeln