Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

"Jättebra att man kan bli straffad i efterhand"

Publicerad 2016-12-15

Skidor. Internationella skidförbundet (Fis) lovar att agera "snabbt och beslutsamt" efter McLaren-rapportens avslöjanden att även längdskidåkare finns med i den omfattande ryska dopningshärvan.

– Jättebra att man kan bli straffad i efterhand, säger svenska skidstjärnan Johan Olsson.

Efter avslöjandet om att över 1 000 ryska idrottare funnits med i den systematiska dopningen i landet har antidopningsbyrån Wada, som låg bakom den så kallade McLaren-rapporten, skickat uppgifterna vidare till de internationella idrottsförbunden för vidare åtgärder.

När Fis nu fått veta att längdskidåkare finns med i dopningshärvan skriver man på sin sajt att man ska arbeta tillsammans med Wada och McLaren-utredarna för att få alla fakta på bordet.

Innan det är klart avslöjas inga namn.

När Johan Olsson står på startlinjen i 15-kilometersloppet i världscupen i La Clusaz på lördag vet han inte om det finns fuskare i leden.

– Just nu kan jag ställa mig frågande till varför man går ut med det här när det inte finns några namn. Det finns risk att oskyldiga blir utpekade, säger Johan Olsson till TT.

Fel fokus

– Men under min långa karriär har jag insett att man inte kan tänka att det kan finnas någon dopad som man inte vet om. Då devalverar man sin egen insats och fokuserar på andra saker. Det kan bli en ursäkt för en själv, att det är därför jag inte hänger med.

Enligt utredningen, som undersökt rysk dopning i samband med OS och Paralympics i London 2012 och OS i Sotji 2014, var det stora flertalet av ett drygt tusental ryska aktiva sommaridrottare, och bara ett knappt hundratal vinteridrottare. Av dem tog tolv medalj i vinter-OS i Sotji.

– Det viktigaste är att man har ett rättvist system, att de som fuskar blir straffade, och att man visar att man kan bli straffad i efterhand. Att man går tillbaka flera år och testar prover tycker jag är jättebra, de som fuskar ska aldrig känna att de går säkra.

Träna tanken

Efter skandalerna i samband med Lahtis-VM 21001 och Salt Lake City 2002 funderade Olsson till och med på att byta sport.

– Då var jag 20-21 år och såg en väldigt lång karriär framför mig, men en framtid inom sporten kändes otroligt svår. Det var mest det.

– Nu har jag gått genom en karriär, och det har känts som om det blivit bättre. Det finns ju ett regelverk, och en instans i Wada, som beslutar om vem som fuskat och vem som ska stängas av. Man får träna in sig på den tanken.

TT

Följ ämnen i artikeln