Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Örebro förstörde Degerfors fest: "Hemsk känsla"

Publicerad 2024-10-22 21.06

Erik McCue jublar efter sitt 1–1-mål.

Det var upplagt för en rödvit fotbollsfest på Stora Valla.

Men gästerna pajade partyt i slutminuterna.

Efter 1–2-förlusten mot Örebro får Degerfors vänta på att säkra sin återkomst till allsvenskan.

– En hemsk känsla, säger Degerfors lagkapten Sebastian Ohlsson.

Degerfors hade skaffat sig ett drömläge för att spela sig tillbaka till högsta serien, på hemmaplan och till råga på allt mot den stora ärkerivalen.

Seger skulle räcka mot superettans tabellelva.

Och inte blev läget sämre när Gustav Lindgren sprintade igenom Örebroförsvaret och sköt 1–0 i 53:e minuten.

Slutsålt

5 616 åskådare såg det sedan flera veckor utsålda länsderbyt och efter ledningsmålet kokade de rödvita läktarna på Stora Valla – i ungefär en halvtimme.

Sedan kom kallduschen.

Erik McCue nådde högst på en frispark och nickade in 1–1 i 83:e, i ett läge där allsvenskan bara var minuter bort för Degerfors.

Degerfors försökte hämta sig från chocken och jagade 2–1, men i stället kom nästa smocka från Örebro i 90:e minuten. McCue nickade igen, Rasmus Forsell räddade – men inte bättre än att Jesper Modig kunde forcera in segermålet när bollen låg på mållinjen.

– Jag tycker att vi hade kontroll fram till att de gör 1–1. Och så kommer 2–1 strax efter också. Det är skit. Jag tror att vi alla hade en dröm att göra det i dag. En hemsk känsla, säger Sebastian Ohlsson.

Degerfors IF hade sina främsta glansdagar runt mitten av förra seklet, med andraplatser 1941 och 1963 som toppar. Men efter sortin 1966 har laget från den fotbollstokiga lilla bruksorten – det bor knappt 10 000 invånare i kommunen – mestadels hållit till i lägre divisioner.

Det blev 26 långa säsonger utan allsvensk fotboll innan comebacken 1993. Senare ännu en period på mer än två decennier – 1998–2020 – då ”Rödvitt” inte spelade i högsta serien.

Varberg nästa

Även om 1–2 mot Örebro var en rejäl missräkning talar mycket för att sejouren i superettan bara blir ettårig den här gången.

Till trean Öster och fyran Landskrona skiljer trots allt hela åtta poäng med bara tre omgångar kvar att spela.

– Vi har fortfarande allt i egna händer och ett bra läge, även om det är svårt att tänka på annat än den här matchen just nu, säger Sebastian Ohlsson.

Han och lagkamraterna var efteråt framme hos fansen, som försökte peppa spelarna inför fortsättningen.

– De är otroliga som åker på alla matcher och jag tycker nästan intresset har blivit större i år – trots att vi åkte ur allsvenskan i fjol, säger Ohlsson.

Nästa resa går till Varberg på söndag. Sedan ställs Degerfors mot just Landskrona (borta) och Öster (hemma) i de två sista omgångarna.