Efter anklagelserna – får inte träffa spelarna ensam

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-07-25 16.18

Zambias förbundskapten Bruce Mwape får träna laget, trots att han utreds för sexuella trakasserier. Arkivbild.

Zambias tränare Bruce Mwape är under utredning för sexuella trakasserier.

Trots det tränar han laget under OS – men förbjuds att träffa spelarna på tu man hand.

Det var under VM 2022 som utredningen startades, efter att en spelare i Zambias damlandslag i fotboll vittnade om sexuella trakasserier för tidningen The Guardian. Och under mästerskapet kom det nya anklagelser om att 64-åringen medvetet hade tagit på en spelares bröst. Mwape själv nekar till alla anklagelser.

Mwape ska ha tillåtits ett tillfälligt visum till OS i Paris trots utredningen, efter många om och men. The Guardian skriver att zambierns ansökan nekades vid den första ansökan, och att spelarna fick åka till Paris utan sin tränare i första skedet, men att ansökan till slut gick igenom. Två dagar senare fick Mwape komma in i landet.

Utredningen är fortsatt pågående, men trots det är det alltså han som ska leda Zambias OS-lag under sommarspelen i Paris. Men bara på ett villkor.

Samma tidning uppger nu att Mwape förbjuds att träffa spelare ensam. Han får endast träffa laget i grupp.

– IOK har åtagit sig ansvaret att se till att varje idrottare kan både tävla och träna i en säker idrottsmiljö. En som är rättvis, opartisk och fri från alla typer av trakasserier och övergrepp, sade en talesperson från IOK till The Guardian.

Zambia spelar sin OS-premiär under torsdagen 21.00, mot USA.