Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tveksamt om OS-silveryran smittar

Publicerad 2016-08-20

Fotboll. Landslagets framgångar har historiskt inte inneburit några automatiska publiklyft för damallsvenskan.

Men Elitfotboll dams generalsekreterare Linda Wijkström tror att såväl bredden som eliten kan gynnas av Sveriges OS-silver i Rio.

Linda Wijkström svor åt 1-2-förlusten mot Tyskland i OS-finalen, men stängde ändå av tv:n med en känsla av stolthet.

– Med den inledningen i gruppspelet till att slå både USA och Brasilien, som också är stormakter inom damfotbollen, till att hamna inte alltför långt från Tyskland i en OS-final. Det tycker jag är en fantastisk prestation. Historia är ju alltid kul att skriva, säger hon morgonen därpå.

Men historien är snart just historia. Vardagen lurar runt hörnet. Redan nästa söndag möts FC Rosengård och Linköping i svenska cupens final på Malmö IP.

Då gäller det för damfotbollen att försöka rida på OS-vågen när åskådare ska lockas till arenan.

– Det är bara att räkna hur många av OS-stjärnorna som kommer att spela den. Bara Linköping har väl fem. Och sedan har vi Lotta (Schelin), Marta och Amanda (Ilestedt) i FC Rosengård.

"Inte unikt"

Landslaget drar publik, men effekten har ofta uteblivit i vardagen på de allsvenska arenorna. Frågan om det blir ändring på det ställs varje gång Sverige spelar bra i ett mästerskap - men det gäller att inte stirra sig blind på publiksiffrorna, tycker Linda Wijkström.

– Det är inte unikt i damfotbollen. Det finns ingen idrott där ett landslags framgångar smittat av sig till ligorna, säger hon.

– Vi kan inte bygga upp den dagliga klubbverksamheten på att vi ska lyckas i ett mästerskap.

Därmed inte sagt att lyftet inte kan komma, tillägger hon. Lotta Schelin, Stina Blackstenius, Lisa Dahlkvist och flera andra stjärnor spelar ju i damallsvenskan, och kanske har OS fått fler att inse det.

– Som ansvarig för en intresseorganisation som driver ligafotboll så hoppas jag naturligtvis på att de svenskar som suttit framför tv:n och hejat tar sig ut till arenorna och följer våra damallsvenska lag och elitettanlag. För det är i damallsvenskan som majoriteten av de här spelarna befinner sig. Där kan vi se dem varje dag.

Andra förutsättningar

Oavsett om publiksiffrorna skjuter i höjden eller ej hoppas Linda Wijkström att fler fått en större kunskap om damfotboll. För det kan få effekt på sikt.

– Men jag tror ändå att någonting kanske har hänt under det här OS:et. Framför allt när vi tittar på förebilder, hur viktigt det är att ha de här kvinnliga förebilderna.

Och förutsättningarna för damfotbollen att gynnas av silvret är faktiskt annorlunda nu än efter exempelvis VM-silvret 2003.

– Vi är fler antal spelare nu än vi var 2003 när vi spelade VM-finalen. Vi har också en större organisationsstruktur för flick- och damfotboll i Sverige, och det tror jag kan göra att ännu fler tjejer börjar spela. Och framför allt att ännu fler tjejer vill spela längre.

TT

Följ ämnen i artikeln