Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Sundhage: "De såg ut som kalvar på bete"

Publicerad 2017-07-12

Fotboll. En viss nervositet kan märkas i det svenska laget, under de sista förberedelserna inför fotbolls-EM.

Precis som det ska vara.

– Det viktiga är att stämningen som man har skapat under lång tid får en "peak", säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Ett ihärdigt hällregn mötte det svenska landslaget, när de inledde uppladdningen inför fotbolls-EM på plats i nederländska Arnhem.

Samtliga 23 svenska spelare fanns med under den en och en halv timme - blöta - träningen som hade fokus på avslut och anfallsspel.

– Det var en kom igång-träning, och vi valde att spela på en halv plan. Det är meningen att vi ska plocka ner intensiteten på träningen så att de ska få friska ben. Även om vi spelade elva mot elva så blev det inte så mycket löpande. Men ändå blev det närkamper, och det är viktigt, säger Sundhage, som ändå inte var helt imponerad av kvaliteten på det hon såg.

"Overkligt"

– De såg ut som kalvar på bete. Jag tycker inte att det var så jättebra, det kan jag villigt erkänna. Men de försökte och sedan tycker de att det är väldigt roligt att tävla. Då blir de på gott humör.

EM startar på söndag, med premiärmatchen mellan Nederländerna och Norge i Utrecht. Sverige kliver in i mästerskapet på måndag och möter då regerande Europamästarlaget Tyskland i Breda.

– Det känns lite overkligt att det börjar på måndag redan. Det är en vecka, men det är inte långt. Dagarna går snabbt här. Men det är skönt att det startar, säger mittbacksveteranen Nilla Fischer.

På tårna

Just den förväntan vill Pia Sundhage och landslagsledningen bygga vidare på.

– Det finns en längtan efter att det här ska starta. Vi har ju redan börjat pumpa dem med Tyskland, så lite positivt pirrande tycker jag att känslan är. Nu är det roligt, säger förbundskaptenen.

– Det blir en nervositet som smyger sig in, som man uppfattar som att det är häftigt, att det är nu det gäller. Det är viktigt att de är på tårna. Om jag slänger ut en nästan retorisk fråga och inte får något svar. Då kan jag tjura till, och skälla. Och sedan är de på gång igen.

Arnhem, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln