Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Experterna: Sverige vinner VM-finalen

Publicerad 2017-02-05

Bandy. Ska det bli svenskt VM-guld i bandy måste Sverige besegra Ryssland för andra gången på några dagar.

Senaste det hände på svensk mark var för 20 år sedan.

Tur då att experterna bokstavligen är experter.

Magnus Muhrén och Jonas Claesson var båda med och spelade den där mytomspunna turneringen i Västerås 1997, då landslaget slog Ryssland två gånger och dessutom gjorde det inför storpublik vart de än kom.

Nu jobbar de båda åt tv-bolaget Discovery Networks under bandy-VM och kan av helt egen erfarenhet veta vad som väntar.

– Spelar Sverige som de har gjort under den här veckan så kommer de vinna. Visst har försvarsspelet sett lite sådär ut, men det har även Rysslands gjort, säger Muhrén.

– Andreas Westh har nya spelare bredvid sig, och det har kanske inte fungerat klockrent. Man måste vara samstämmiga i sitt försvarsspel, men i och med att offensiven ser så bra ut så kommer Sverige vinna, säger Claesson.

Magnus Muhrén har vunnit fyra VM-guld, Jonas Claesson tre och lägger man även till Radiosporten expert Göran Rosendahl, som också spelade den där finalen 1997, så sitter experterna på sammanlagt elva VM-guld.

Just VM för 20 år sedan minns de med glädje.

– Det var så stort. Kungen invigde det, det var 6 500 på premiären i Vänersborg, det var 12 000 i spöregn på VM-finalen och det var mycket folk vart vi än kom. Men det var en annan tid då, det var innan de stora sporterna fick allt utrymme i medierna. Men att jag tycker det är för dåligt evenemang här i Sandviken är ingen hemlighet, säger Muhrén.

– Jag satt faktiskt och kollade på finalens första halvlek härom dagen, så jag minns en hel del från den matchen och den turneringen.

TT: Varför är det så svårt att vinna mot Ryssland två gånger på en vecka?

– Det är idrott på absoluta världsnivå mellan två jämna lag. Det blir lite slantsingling om vem som ska vinna. Och att då vinna två gånger i rad blir ju tufft.

Fotnot: VM-finalen från 1997 finns utlagd i sin helhet på SVT;s Öppet arkiv.

TT

Följ ämnen i artikeln