Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nilsson trea bakom överlägsen Weng

Publicerad 2017-01-08

Skidor. Slalombacken och Heidi Weng var som väntat för tuffa motståndare för Stina Nilsson.

Men svenskan klarade att hålla undan till en pallplats.

– Jag är väldigt nöjd och glad. Jag hade inte velat bli fyra, säger hon.

Stina Nilsson har satt färg på årets Tour de Ski och vunnit fyra etapper efter att ha fått sitt stora genombrott som distansåkare.

I slutklättringen uppför Alpe Cermis var det slut på det roliga.

Nilssons försprång på 20 sekunder ner till Heidi Weng var uppätet lagom till att slalombacken började - och norskan gick på knock direkt. Hon gick förbi Nilsson utan att tveka och redan efter tre minuters klättring hade Weng ryckt åt sig en halvminuts ledning.

Kampen om totalsegern var avgjord i ett nafs.

– Jag trodde inte innan att jag skulle kunna hänga på och Heidi var urstark. Det är bara att imponeras av henne, säger Nilsson till TT.

Hade extra växel

Ganska snart kom också Krista Pärmäkoski ikapp och förbi och för Stina Nilsson handlade det till slut om att hålla undan för Ingvild Flugstad Østberg i kampen om tredjeplatsen. Norskan kom farligt nära på slutet, men Nilsson hade en växel till.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag var lite stressad, men jag hade lite utrymme kvar för att spurta, säger den 23-åriga svenskan.

– Jag såg skyltarna att det var mindre och mindre kvar och tänkte "fan, 400 meter, det ska jag klara".

En värdig slutpunkt på en minst sagt imponerande skidvecka av Nilsson. Från början hade hon inte ens tänkt ställa upp i Tour de Ski, utan i stället testa VM-banorna under Skandinaviska cupen i Lahtis.

– Jag är så glad att jag åkte hit i stället. Att jag skulle stå på pallen här trodde jag inte på förhand, säger Nilsson.

Fjärde raka för Norge

Heidi Weng vann 1.37 före Pärmäkoski och 1.54 före Nilsson. Det var fjärde året i följd som det blev norsk seger på damsidan i Tour de Ski.

– Det är en dröm, säger 25-åriga Weng, som inte hade perfekta förberedelser med en matförgiftning kring jul.

– Jag hade egentligen inte förhoppningar om att det skulle gå så här bra, men jag är otroligt nöjd och stolt över mig själv.

Charlotte Kalla gick ut hårt och avancerade i början från nionde till sjunde plats, men höll inte hela vägen och åkte i mål som elva. Hon summerade touren som att det "inte spritter i benen" och att det finns mer att plocka fram innan det är dags för VM nästa månad.

– Det är det viktiga att ta med och känns som en trygghet, säger hon till SVT.

TT

Följ ämnen i artikeln