Uruguays spelare slogs med publik efter förlust

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2024-07-11 04.17

Colombia besegrade Uruguay och är vidare till final i Sydamerikanska mästerskapen.

Semifinalen blev stökig med spelare i slagsmål på läktaren efteråt.

– Våra familjer var i fara, säger uruguayanske mittfältaren José María Giménez efter handgemänget.

En nick i den 39:e minuten av Jefferson Lerma bäddade för Colombias seger, som nu ställs mot Lionel Messis Argentina i finalen.

Men känslorna svallade över när slutsignalen gått och Colombia stod som segrare med 1–0.

Liverpoolanfallaren Darwin Núñez och ett tiotal uruguayanska lagkamrater klev upp på läktaren bland bråkande supportrar.

Videoklipp visar hur Núñez, mellan de flygande slagen, svingar mot supportrar iklädda Colombias färger.

Uruguays mittback José María Giménez säger att spelarna hoppat in i bråket av oro för familjemedlemmar och nära och kära som befann sig på läktaren.

”Katastrof”

– Det här är en katastrof. Våra familjer var i fara. Vi var tvungna att gå till läktaren för att ta ut våra nära och kära, med små nyfödda barn. Våra familjer drabbas för att några personer inte kan hantera några drinkar, säger Atletico Madrid-spelaren efteråt.

– Jag såg inte en enda polis. Jag hoppas att de som arrangerar detta är lite mer försiktiga och skyddar våra familjer bättre så det aldrig händer igen.

Ett fåtal poliser och säkerhetsvakter som försökte hålla isär supportrarna och spelarna syntes till på läktaren. Slagsmålet pågick i över tio minuter innan polisen slutligen fick kontroll på situationen.

Även på planen var det bråkigt, med spelare och ledare från båda lagen som gruffades i mittcirkeln.

Uruguays tränare Marcelo Bielsa säger att han inte uppfattade vad som hände.

– Det var något bråk på mittplan. När jag såg det gick jag till omklädningsrummet. Jag trodde de tackade supportrarna för deras stöttning, men sen fick jag veta att det tyvärr uppstod problem där.

Utvisad

Det sydamerikanska fotbollsförbundet kom under natten svensk tid med ett fördömande av händelsen.

”Vi arbetar utifrån tanken att fotbollen ska förena oss med sina positiva värden. Våld har ingen plats varken på eller utanför planen. Vi hoppas alla fokuserar på att heja på deras landslag och har en oförglömlig fest de här sista dagarna”, skriver de.

Kaoset följde på en stökig semifinal, totalt delades sju gula kort och ett rött ut under semifinalen. Colombia spelade med en man mindre hela andra halvlek, efter att Daniel Muñoz fick sitt andra gula kort på tilläggstid i första halvlek.

Det är första gången på 23 år som Colombia tagit sig till final i Copa América.

Finalen mellan Colombia och Argentina spelas i Miami natten till måndag, svensk tid.