Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Kalla säkrade Piteås SM-guld

Publicerad 2017-02-04

Skidor. Tack vare Jennie Öberg och Sofia Henrikssons fina åkning kunde Charlotte Kalla enkelt säkra guldet till Piteå.

Deras inledande sträckor avgjorde SM-veckans stafett, 3x5 km.

– Sofia och Jennie åkte ju väldigt snabbt. Jag fick verkligen chansen att göra mitt eget lopp, säger Kalla som körde sista sträckan.

Charlotte Kalla åkte också fort. Hon bjöd till och med på en ordentlig spurt - utan motstånd - påhejad av storpubliken på Hällåsen i Söderhamn.

– Det är ju bra att få öva på ett upplopp, även om det blir annat när man har folk runt omkring sig, och försöka sätta tekniken hyfsat när man är trött, säger Kalla.

Piteå var till slut hela 1.31,1 före tvåan IFK Umeå i mål och Charlotte Kalla verkade glad och avslappnad i den mixade zonen efter loppet. Den svenska skidstjärnan verkar efter en strulig vinter vara tillbaka.

– Jag blev trött i dag, men det känns som att återhämtningen också är god. Målet var att få en riktig genomkörare, säger hon.

Sundling starkast i spurten

Andraplatsen blev en spurtuppgörelse mellan Ida Ingemarsdotter, Åsarna, och IFK Umeås Jonna Sundling - där Sundling susade förbi Ingemarsdotter i sista kurvan.

– Jonna hade väldigt bra glid, och jag valde innerspåret och tappade balansen lite. Då blev det galet. Jag blev lite förbannad på mig själv, men Jonna hade så pass bra glid och hon kanske hade kommit ändå, säger Ingemarsdotter.

– Det var bra flyt där. Det har varit en väldigt fin vecka för mig, jag ska ta med mig alla tävlingarna, säger Sundling.

Stina Nilsson, som körde sista sträckan för IFK Mora, fick aldrig chansen att utmana om medaljerna. Men fyra i mål var hon efter första SM-tävlingen i år ändå nöjd.

– Jo men det var bra. Stafett är ju stafett, och alla tre gör sitt bästa och i dag räckte det till en fjärdeplats. Jag försökte bara åka ut och åka stort. Jag hade inte kunnat åka så mycket fortare.

Bra träningstillfälle för Nilsson

Efter Falun förra helgen har Stina Nilsson under veckan kört hårdträning i stället för SM - det sista riktigt tuffa passet innan den slutliga uppladdningen inför VM i Lahtis. På måndag åker landslaget på höghöjdsläger i italienska Seiser Alm.

– Då blir det mest bara finliret och åka i solen och njuta av god mat och så, säger Stina Nilsson.

TT: Är du där du vill vara formmässigt?

– Jo, men jag tror det. Jag känner att jag har en del kvar när jag väl vill steppa upp formen, så att det är bra att den inte är här än.

Under söndagen väntar skiathlon, återigen med Stina Nilsson på startlinjen.

– Jag tycker att det här är ett väldigt bra träningstillfälle. Jag tycker det är väldigt kul med skiathlon och hoppas på att kunna få till bra teknik där också.

TT

Följ ämnen i artikeln