Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Bästa chansen direkt för Hellner

Publicerad 2017-02-24

Skidor. Marcus Hellner har kluvna känslor till skiathlon.

Å ena sidan är han inget stort fan av distansen, å andra sidan är det där han har lyckats bäst i stora mästerskap.

– Det är väl där det finns störst möjligheter, säger Hellner inför lördagens VM-lopp.

Marcus Hellner tog OS-guld 2010 och OS-silver 2014 i just skiathlon. Men det betyder inte att han älskar masstartsloppet med skidbyte efter halva distansen.

Hellner gillar i alla fall att utvecklingen har gått mot att farten dras upp tidigare och att allt inte avgörs precis i slutet.

– De som absolut inte har en spurt har ju kommit på att det gäller att sätta upp ett högt tempo och försöka bli av med de andra, och det behöver man göra tidigt, säger han.

– Det är inte så att man ljuger bort några mil i början, nu bir det mer likt en individuell tremil.

Vill ha tufft lopp

Mer likt "riktig" skidåkning?

– Riktig ska jag väl inte säga. Men det är helt klart tuffare över lång tid, säger Hellner.

– Jag hoppas att det blir ett tufft lopp, men att jag kan hänga med. För mig tycker jag att det passar bättre. Jag har inte den där riktiga spurten när man åker lugnt och det blir ett ryck i sista backen

31-åringen har en säsong bakom sig med bland annat två pallplatser i världscupen, som tvåa på milen i Lillehammer och trea på 15 kilometer i Ulricehamn. Den där riktigt fullträffen hoppas Hellner ha sparat till VM-spåren i Lahtis.

– Det är väl så jag har byggt upp mig själv i alla fall, att de är nu det ska komma. Det är klart att jag vill ha en medalj här, säger han.

– Jag har fått till det bra, men inte jättebra. Hoppas att det där pangloppet som jag fortfarande inte har haft kommer här.

"Ingen jättechans"

För Marcus Hellners del är det ett minus att det enda loppet med individuell start, onsdagens 15 km, går i klassisk stil.

– Jag tror inte att jag har någon jättechans i något av loppen, det finns ingen självklar distans på det sättet. Men det är väl i skiathlon det finns mest möjligheter, det får jag säga.

Även Calle Halfvarsson ser skiathlon som sin bästa medaljchans i VM. Men där finns frågetecken för formen och Halfvarsson var inte alls nöjd efter att ha slagits ut i semifinal i torsdagens sprint.

Regerande världsmästaren Maxim Vylegzjanin är avstängd för sin inblandning i den stora ryska dopningshärvan och silvermedaljören från Falun, schweizaren Dario Cologna, är skadad och kommer eventuellt till start först senare i VM.

Favoritskapet ligger på norske världscupledaren Martin Johnsrud Sundby.

Lahtis, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln