Björklöven straffade Södertälje – leder serien

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-09-27 21.57

Björklöven toppar hockeyallsvenskan efter tre omgångar. Arkivbild.

Hösten är här men än faller inte Björklöven.

Tredje raka förlustfria matchen kom i det hockeyallsvenska toppmötet borta med Södertälje.

Björklöven tog bonuspoängen via 4–3 efter straffar.

Båda klubbarna gick in i säsongen med ambitioner. Hur utfallet blir vet ingen förrän en bra bit in på nästa år. Men här och nu kan slås fast efter drabbningen i Scaniarinken: Fortsätter Södertälje och Björklöven i samma stil som sista fredagen i september kan det bli en intressant säsong.

Det var fart, det var hetta, det var underhållning och offensiva ansträngningar som gav betalt i form av fem mål redan i första perioden.

Filiph Engsund utnyttjade ett numerärt överläge varpå Ludvig Hedström ökade till 2–0. Lagkompisen Viktor Liljegrens noterade samtidigt säsongens sjätte poäng – och då är det maratonlopp på is som heter hockeyallsvenskan bara inne i sin tredje omgång.

Mäktig vändning

Men efter en snabb reducering av Oscar Tellström var det snart även kvitterat. Finländaren Lenni Killinen vinklade lika elegant som iskallt in 2–2 mellan benen på landsmannen Frans Tuohimaa.

Och med åtta sekunder kvar slängde Gustav Possler i väg ett skott på vinst och förlust. Vändningen var fullbordad, men den pucken borde Tuohimaa inte släppt förbi sig.

– Svajig hockey. Jag skulle inte säga att vi är riktigt nöjda med vår period, men vi har ledning med 3–2. Att få gå in med ledning är bara positivt och ger en bra känsla, säger Oscar Tellström till TV4 Play.

Södertälje slet hårt för kvittering i mittenperioden, men 23–6 i skott och fyra powerplay gav inget.

– Vi steppar upp från slutet av första perioden. Vi har våra lägen, men vi måste göra mål, säger Filiph Engsund.

Det kom. Juho Liuksiala fick fritt fram, stänkte in 3–3 och ordnade en poäng.

Brandlarmet gick

Hockeygubbarna Dick Axelsson, 37 år, Patrick Thoresen, 40 och Linus Klasen, 38, kan än. Trion nätade i Djurgårdens 5–4-seger borta mot Västerås. Axelsson två gånger, dessutom.

Djurgården hade 5–3 när gick brandlarmet på grund av pyroteknik, arenan fick utrymmas och först nära en timma senare kunde matchen slutföras.

Oskarshamn gjorde 3–1 på Almtuna på bortais medan AIK vände underläge till 3–1 i Kalmar.

Karlskoga slog Mora med 3–2 och ligger tvåa i tabellen. Östersund–Vimmerby spelade 2–2 och hemmalaget tog extrapoängen efter straffar.