Jagar VM-guld på 2 200 meters höjd: "Annorlunda"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2023-10-03

Sporten som föddes på stranden har tagit sig upp i de mexikanska bergen.

På fredag inleds VM i beachvolley i Tlaxcala – drygt 2 200 meter över havet.

David Åhman och Jonatan Hellvig är inte höjdrädda.

– Det är annorlunda, men vi har varit där och känt på hur det är, säger Hellvig

21-åringarna har på på kort tid vunnit två EM-guld och klättrat upp som tvåa på världsrankningen. Om allt går som planerat är de ett svenskt medaljhopp i OS i Paris till sommaren.

Men ett VM är något nytt. En handskada på Hellvig stoppade duon från förra årets mästerskap i Rom.

Trots den sportliga digniteten avviker de inte från den långsiktiga planeringen.

Det är de olympiska ringarna de har för ögonen.

– Det är vårt stora mål. VM ser vi mer som en möjlighet att plocka poäng inför OS. VM ger lite fler poäng än en vanlig tävling på touren. Därför skulle en bra placering hjälpa oss på vägen mot OS, säger David Åhman.

Luften påverkar bollen

Alla som rört sig på hög höjd vet vad det innebär, som jobbigare andning och tyngre ben. Det tar sin lilla tid för kroppen att anpassa sig. Ändå nöjer sig Åhman och Hellvig med att vara på plats några dagar innan VM-premiären.

– Vi var där och spelade förra året på världstouren och har känt på hur det är. Fysiskt vad det lite annorlunda, men också hur bollen rör sig i luften, säger Åhman.

TT: Hur påverkas bollen och hur parerar ni det?

– Det vi upplevde förra året var att spinnservarna inte dyker lika mycket. Har man toppspinn på bollen brukar den dyka mycket, men eftersom det är lägre lufttryck tar inte skruven lika mycket, säger Åhman.

Lätt att serva ut

– Det var betydligt fler servar som gick ut än vad det vanligtvis brukar vara. Slår man på för hårt är det lätt att man servar ut, säger Hellvig.

TT: Är det svårt att ställa om när man är van att serva på ett speciellt sätt?

– Jag tror inte det. Vi kommer att ha flera träningspass innan vår första match. Då kommer man att vänja sig vid hur bollen rör sig. För oss är det nästan en fördel att serven inte blir lika tuff och hård. Det är lättare i servemottagningen då, säger Hellvig.

Den tunna luften och bollens något annorlunda färd genom den kan gynna svenskarnas spelstil.

– Vi spelar snabbt, försöker alltid flytta oss i sidled och göra det svårt för blockaren hos motståndaren så att han inte vet vem av oss som anfaller, säger Jonatan Hellvig.

David Åhman fyller i:

– Grundidén är att göra det svårt för motspelare som oftast är över två meter långa.

”Inga gratismatcher”

Svenskarna har hamnat i samma grupp som lag från Ecuador, Portugal och Australien.

– Det är absolut bra lag, inga gratismatcher på något sätt. Spelar vi som vi brukar, gör vår grej och är fokuserade har vi bra möjligheter i gruppen, säger Åhman.

Anders Mol och Christian Sørum är regerande världsmästare. Får de svenska stjärnorna till det lär de förr eller senare ställas mot norrmännen.

– De senaste åren har det varit mer och mer öppet vilka som vinner tävlingarna, men det är fortfarande Norge som är förstarankat. De har vunnit de flesta tävlingarna i år, säger Åman.

– Det är laget man vill slå.