Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

"Revansch är bara förnamnet"

Publicerad 2017-01-27

Bandy. VM-veckan i bandy brukar bestå av en veckas färd till drömfinal mot Ryssland.

Vis av erfarenheten är det nytt tänk i år.

– Du kan inte vinna finalen om du förlorar semifinalen, säger förbundskapten Svenne Olsson.

Förbundskaptenen sparkar såklart in en öppen dörr när han säger det, men i fjol åkte bandylandslaget faktiskt rätt in i den där dörren.

Den oväntade semifinalförlusten mot Finland gjorde att de missade VM-finalen för bara tredje gången på 20 år.

Det misstaget ska inte göras om.

– Nej, vi måste vara bra här och nu. Vara bra varje dag, inte bara satsa på att vara bra i finalen. Mentalt är det upp till spelarna att klara av det, säger Svenne Olsson.

– Vi var bra i fjol, till och med riktigt bra i gruppspelet, men så snubblade vi på Finland i semifinalen. Vi la mycket kraft och energi i gruppspelet, vi var riktigt vassa mot ryssarna till exempel, men fick det inte att stämma mot Finland i semin. Nu ska vi spela bättre på helgen än under veckan. Revansch är bara förnamnet.

Ta tillbaka tronen

Sandvikens Christoffer Edlund, som nu gör sitt sjunde VM, är en av dem som ska se till att historien inte upprepar sig.

Att vara bäst när det gäller är ju det som skiljer en riktigt bra idrottare från en fantastisk.

– Jag mådde inget bra efter det där. Vi gjorde det väldigt bra under gruppspelet, men tyvärr är det bara den där matchen man minns. Det gäller se till att det inte händer igen, säger Edlund som i besvikelsen över förlusten snackade till sig en avstängning i bronsmatchen.

– Nu tittar vi framåt. Det ska bli sjukt kul att spela VM på hemmaplan, det är ju här jag spenderar en stor del av min vardag. Ryssland är favoriter, när det vankas VM får de alltid ihop gruppen på ett bra sätt, men vi vill väldigt gärna ta tillbaka tronen nu.

Ryssland har vunnit de fyra senaste VM-finalerna och är - trots att de saknar storstjärnan Sergej Lomanov - mycket riktigt favorit till ett femte raka guld.

Nytt Ryssland

Det är dock inte "vanliga" Ryssland som dyker upp.

Svenne Olsson igen:

– Ryssarna har blivit mer taktiska, de varierar sitt spel lite mer. Tidigare så mosade de bara på. Nu slår de mer boll i luften, tidigare höll de den alltid på isen. De brukade ha ett högt försvarsspel, nu backar de hem mer och kontrar. När jag ser deras trupp så är det verkligen det absolut bästa de kan komma med, förutom Lomanov. Det blir en tuff utmaning för oss, säger Olsson utan att nämna orden "i finalen".

Det ska man ju, som sagt, inte prata om redan nu.

Sverige inleder VM med gruppspelsmatch mot Finland på söndag.

TT

Följ ämnen i artikeln