Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ännu ett återbud – men Tomasson ser möjligheter

Henrik Skiöld/TT, Anders Wallin/TT

Uppdaterad 15.41 | Publicerad 13.12

Skadelistan blir bara längre och längre.

Senaste spelaren som lämnat återbud: St Paulis Eric Smith.

– Han gjorde en undersökning i morse och är skadad, säger förbundskapten Jon Dahl Tomasson inför Nations League-matcherna mot Slovakien och Estland.

I helgen fick Jon Dahl Tomasson återbud från Robin Olsen, Carl Starfelt och Gustaf Nilsson. På Nations League-samlingens första dag fick förbundskaptenen ytterligare ett: Eric Smith.

– Eric har spelat bra och jag har velat ta ut honom tre gånger... Han var besviken när han ringde och sade att han inte kunde vara med. Samtidigt är det så livet kan vara, det är så det är att vara fotbollsspelare, säger Tomasson.

Smith ersätts av Simon Olsson som spelar i Heerenveen.

Sedan tidigare saknas även Alexander Isak, Jens Cajuste och Mattias Svanberg.

”Vi ska inte ljuga”

Men Tomasson väljer att se vad som kan kallas för en skadekris från den ljusa sidan.

– Vi ska inte ljuga om att det stör oss, men jag är en positiv människa och vill se möjligheter. Det skapar en ny dynamik i truppen med nya spelare. Det är något jag ser fram emot. Vi måste fokusera på de spelare vi har här. Skador är en del av fotbollen.

Mitt uppe i rapporteringen om skador kan han ge några positiva besked:

+ Mittbacken Isak Hien spelade 90 minuter för Atalanta.

– Det överraskade mig att han spelade, men de drabbades av en sen skada. Han är okej, och det är det viktigaste.

+ Victor Nilsson Lindelöfs comeback i Premier League.

– Det var skönt att se att han fick 45 minuter som högerback med tanke på att han inte spelat på länge.

Under uppbyggnad

Sverige inledde Nations League med segrar mot Azerbajdzjan och Estland. Närmast väntar matcher mot Slovakien (fredag) och Estland (måndag) på bortaplan. Tomasson siktar på att fortsätta i samma segerspår.

– Vi hade en bra samling i september med två segrar, sex poäng, sex mål och vi såg den offensiv som Svenska fotbollförbundet vill se, som jag och spelarna vill se, säger han.

Både Slovakien och Sverige står på sex poäng efter två matcher.

– Vi möter några av hjältarna från EM. Det finns en anledning till att Slovakien slog Belgien med 1–0, gick vidare från sin grupp och hade nått kvartsfinal om Jude Bellingham inte gjort EM:s mål för England i den 97:e minuten.

– Vi är ett lag under uppbyggnad, Slovakien står på topp just nu. Det är viktigt för oss att ta nästa steg. Vi vet att vi möter ett starkt lag, men vi vill vinna matchen, säger Jon Dahl Tomasson.