Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Inför målkamera – 26 år efter herrarna

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-09-12

SHL använde målkamera för första gången 1998.

26 år senare är det dags för damerna.

– Det är jätteviktigt att vi tar det här steget, säger SDHL:s sportchef Johan Schillgard.

Det har efterfrågats under en väldigt lång tid och på fredag blir det till slut verklighet. Målkamera införs i SDHL från och med den här säsongen.

– Det är jätteviktigt att vi tar de här små stegen. Det är jätteviktigt för trovärdigheten. Det är jätteviktigt att spelarna som lägger ned så pass mycket tid också ska få samma förutsättningar som de har, i största möjliga mån, på herrsidan, säger Schillgard.

Han menar att reaktionerna har varit positiva.

– Det har funnits i herrhockeyn och inte i damhockeyn. Så det är fullt naturligt att det kommer. Det är positivt och framför allt är det väldigt rättvist i de situationer som kan uppstå.

”Spökmål” i fjol

I fjol var det bland annat ett uppmärksammat mål i matchen mellan Luleå och Brynäs. Luleås Ronja Savolainen satte 4–3 men det var väldigt svårt att via reprisbilderna faktiskt säga att pucken var inne.

Något som satte fart på debatten.

– Sådana här situationer händer några gånger per säsong. Det blir ännu mer tydligt att vi behöver videogranskning. Så att utfallet inte blir orättvist, sade Luleås landslagsspelare Anna Kjellbin till NSD.

Kameror har nu monterats och installerats i alla klubbarnas huvudarenor. Dessa kommer att användas för att kolla på mål och ”som komplement vid bedömningar av större straff med mera”, enligt Svenska ishockeyförbundet. Under försäsongen har detta testats.

– Det känns bra. Vi har fått positiv feedback. Men det får växa in också, säger Schillgard.

Vissa matcher utan kamera

Videogranskning kommer dock inte att vara tillgängligt de gånger som SDHL-klubbarna spelar i andra hallar än sin hemmahall. Något som brukar bli fallet ett par gånger per säsong. Men enligt Schillgard ser klubbarna inte det som ett problem.

– Det är den verklighet som vi lever i just nu. Så det blir en passning till helheten. Damhockeyn kommer och finns här. Men i och med att många delar hall med sina respektive herrlag blir det krockar, säger han.

Schillgard understryker att det ändå inte kommer att bli fallet i så många matcher.

– Så då kände alla att om det bara är några stycken så är det okej. Det hade varit värre om det var en match varje omgång och så är det definitivt inte. Alla kände att nu får vi kameror och då får vi gilla läget.