Publicerad 2016-11-03

Fotboll. John Guidetti blev målskytt efter en minut på planen.

Marcus Berg fick kliva av skadad efter en halvtimme.

De svenska landslagsanfallarna hade olika matchöden i Europa League.

Om drygt en vecka, fredag 11 november, spelar Sverige borta mot Frankrike i den fjärde VM-kvalrundan till mästerskapet i Ryssland 2018.

Förbundskapten Janne Andersson fick både glädje- och olycksbesked under torsdagskvällens Europa League-omgång.

Anderssons förstaval i anfallet, Marcus Berg, har haft en fin säsongsinledning i grekiska Panathinaikos och gjort åtta mål på 14 tävlingsmatcher. 30-åringen tvingades däremot avbryta hemmamötet med Standard Liege redan efter en halvtimme.

Svensklagen i botten

Det är ännu oklart hur pass allvarlig skadan är. Panathinaikos förlorade med 0-3 och är fortsatt jumbo i grupp G.

John Guidetti, som fått sparsamt med speltid i Celta Vigo den här säsongen, inledde på bänken i bortamötet med Ajax. Vid underläge 0-3 fick energiske Guidetti chansen att ändra matchbilden. Och gjorde det. 24-åringen hade varit på planen i mindre än en minut när han satte 1-3-reduceringen i 79:e, hans andra mål den här säsongen.

Celta, som spelar i samma grupp som Panathinaikos, fick även in en 2-3-reducering men nådde aldrig längre än så. Det spanska laget halkade ner till tredje plats i gruppen.

Aduriz historisk

Den stora rubriken i Europa League var annars en historisk sådan.

Aritz Aduriz vann Europa Leagues skytteliga förra säsongen med tio mål på 14 matcher. På torsdagen noterades han för hälften av den målskörden - inom loppet av 86 minuter - i Athletic Bilbaos hemmamatch mot Genk.

35-åringen inledde den galna målfesten i den åttonde minuten och gjorde sedan två ytterligare mål, båda på straff, innan den första halvleken var över.

I andra gjorde Aduriz sitt fjärde mål i 74:e och det femte och avslutande i den fjärde tilläggsminuten, även det på straff. Den mäktiga målskörden innebar en 5-3-seger, Athletic är därmed ny tvåa i grupp F.

Aduriz, som var mållös i den här säsongens Europa League inför mötet med det belgiska laget, blev i och med de fem målen förste spelare att göra fem mål i Europa League sedan turneringen startades säsongen 2009-2010.

Italienaren Fabrizio Ravanell gjorde fem mål för Juventus mot CSKA Sofia (5-1) i förlagan Uefacupen i september 1994.