Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nilsson: "Jag lyckades krossa barriärer" 

Publicerad 2017-01-09

Skidor. Hon kom med håret slängande, med glasstatyetten hon fått i pris i en svart låda under armen och gick med bestämda steg genom ankomsthallen.

Stina Nilsson ville hem, slippa uppståndelsen.

– Jag är väldigt, väldigt trött, säger hon.

Ingen har väl undgått att svenska folket tagit en urstark, lite karg men ytterst målmedveten kvinna till sina hjärtan efter genombrottet i Alperna.

Från en i mängden bakom Charlotte Kalla och Marcus Hellner är hon numera Stina med alla som har det minsta intresse för skidåkning.

Och några till, eller rätt många till, som fängslas av uthållighetssporter, av den typ av idrottare som är beredd att blåsa ut varje uns av kraft ur kroppen.

De har alltid gått hem i stugorna.

Vann mer än etapper

Stina Nilsson vann visserligen inte Tour de Ski, hon kom trea, men vann fyra etapper och rätt mycket mer. Som kärlek, beundran och uppskattning.

När det försenade planet från Oslo landade på Arlanda sent på måndagseftermiddagen var det mer än utsända reportrar och fotografer som väntade i ankomsthallen. Ryktet hade spridit sig om att Stina Nilsson var på gång. En kändis, en elitidrottare i ropet. 

Spontant gick folk fram, gratulerade, tog bilder.

– Det är många som hört av sig på sociala medier och roligt när människor kommer fram och gratulerar. Det är rätt många som hört av sig hemifrån, säger hon.

Och det var hem hon ville, så fort som möjligt.

Vill hem och sova

– Jag är väldigt trött och vill bara komma i säng, men det är kul att folk uppskattar det jag gör.

TT: Har du hunnit smälta att du mer eller mindre har blivit Stina med svenska folket?

– Nej, verkligen inte. Det kommer nog att ta ganska många dagar i lugn och ro att ta in allt jag varit med om. Det känns ointagligt just nu.

TT: Vad är lugn och ro för dig?

– Att inte planera dagen, att får göra vad jag vill, inga tider att passa. Och det ska bli väldigt skönt att få några dagar ledigt och så ska jag åka till Ramundberget och träna där. Det blir bra.

TT: Vad är du mest nöjd med från Tour de Ski?

– Jag lyckades krossa ganska många barriärer, att få vinna distanslopp var fantastiskt kul och att jag hade så bra skidåkning även på sprint var kul. Det var min andra Tour de Ski och jag känner att det passar mig. Det kommer nog bli svårt för mig att hålla mig ifrån den i framtiden.

Skippar Toblach

Stina Nilsson väljer att inte ställa upp i de kommande sprinttävlingarna i Toblach 14-15 januari. Inte heller Kalla, Hellner, Calle Halfvarsson eller Anna Haag deltar.

TT: Hur ser upplägget ut fram till VM i Lahtis i februari?

– Efter vilan ska jag lägga in en ganska rejäl träningsperiod i fjällen och sedan väntar tävlingar på hemmaplan (Ulricehamn), säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln