Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Allsvensk vår kan ge EM-sommar

Publicerad 2017-04-14

Fotboll. Ringrostiga allsvenska spelare har nu en dryg månad på sig att hitta formen - och spela till sig en EM-sommar i Nederländerna.

– De som inte har varit med på lägret i Trelleborg har ju verkligen chansen nu, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Två landslagssamlingar och EM i Nederländerna i sommar - det är vad som återstår för Pia Sundhage som förbundskapten för det svenska landslaget i fotboll.

– Det kommer att kännas vemodigt, säger Pia Sundhage om sin sista vår och sommar med blågult.

"Krascha efteråt"

– Men jag är väldigt duktig på att vara här och nu och jag vet att det krävs att man är väldigt noggrann. Nu lever jag EM hela vägen, sedan lär jag väl krascha efteråt kan jag tänka mig. Då tror jag att vemodigheten kommer krypande fram, fortsätter Sundhage, som tog över som förbundskapten hösten 2012.

Den 22 maj plockar Sundhage ut sin trupp till landskamperna mot USA (8 juni) och Skottland (13 juni). Innan den truppen tas ut hinner allsvenskan, som drar igång till helgen, spela sex omgångar.

– De som inte har varit med på lägret i Trelleborg har ju verkligen chansen nu under en månads tid att slå sig in (i truppen), säger Sundhage.

Ringrostiga spelare

Under den nyss avslutade samlingen i Trelleborg har 23 spelare deltagit och 17 av dem har allsvenska klubbar som hemadress. Deras ringrostighet märktes av under mötet med Kanada (0-1-förlust) i förra veckan, menar Sundhage.

– Det märktes framför allt på anfallsspelet. Försvarsspelet är lite lättare. Men de allsvenska spelarna har ju inte så mycket spel i sig, säger Sundhage.

Det är möjligt att fler spelare än vanligt kallas in till junilägret, men det ska vägas mot att Sundhage vill hitta ett vägvinnande EM-spel i landskamperna mot USA och Skottland. Den 20 juni presenteras EM-truppen.

Utlandsresor väntar

– Det är inte alldeles säkert att det skulle bli bättre med många fler - för samtidigt ska vi hitta någon form av startelva.

Under våren ska förbundskaptenen se en hel del allsvenska matcher på plats, men hon ska även göra resor ut i Europa för att träffa utlandsproffsen.

– Våra utlandsproffs kommer att betyda mycket i EM tror vi. Vi vill se dem i deras miljö, säger Pia Sundhage.

TT

Följ ämnen i artikeln