Dagens namn: Helge

Jordanskt och etiopiskt i maraton

Publicerad 2012-06-02

En väntad segrare från Etiopien i damklassen, en överraskande jordanier för herrarna men det mest uppenbara var vädret. Nio grader, regn och stark vind från start. Och busväder hela loppet.

En av favoriterna till SM-guldet i maraton, Lars Johansson, föll ihop efter 38 kilometer.

Methkal Abu Drais, Jordanien, vann mycket överraskande herrklassen i Stockholm Marathon.

– Jag såg honom mest som en kul kille som fyllde ut startfältet, sade TV4:s maratonexper A Lennart Julin.

Abu Drais hämtade in en stor lucka de sista kilometrarna och knäckte en av favoriterna, Dereje Debele Tulu, Etiopien, strax före mål. Segertid: 2.19,13

– Det är min taktik, andra halvan av loppet ska gå fortare än den första, sade Methkal Abu Drais, med en stor filt över huvudet och bara nästippen utanför.

SM-vinnaren, herrar, fick också kämpa.

– Västerbron på andra varvet när man låg själv, det var inte roligt, sade Fredrik Uhrbom, Spårvägen, som vann SM klart på 2.26,36.

Charlotte Karlsson, Hammarby, vann SM för damer på tiden 2.48,37. Hon gjorde det i Isabellah Anderssons frånvaro - Sveriges OS-hopp på distansen. Och trots att de fyra senaste årens segrare, Andersson, är i Kenya och tränar, lät SM-segraren överraskad.

– Jag körde bara mitt eget lopp och så råkade det leda till seger, sade Charlotte Karlsson.

Totalsegrare på damsidan var en av favoriterna Derebe Godana, Etiopien på tiden 2.40,19. För henne som för alla andra var vädret en stor motståndare.

– Det var tungt i det här vädret, sade hon.

– Jag minns inte så mycket av det, jag föll bara ner i marken. Sjukvårdarna sade att min kroppstemperatur bara var 32 grader, sade han till lt.se.

Enhörnalöparen Johansson har tidigare haft problem med en hälskada, men tvingades nu bryta på grund av nedkylning.

Förutom att det var glest med publik längs banan, var det flertalet löpare som inte kom till start. Av ett rekordantal anmälda på över 21 000 kom bara 15 968 till tävlingen.