Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Haag om Nilsson: Åker taktiskt klokt

Publicerad 2017-01-05

Skidor. Anna Haag är imponerad men inte förvånad över landslagskollegan Stina Nilssons framfart i Tour de Ski.

– Vi har sett vart hon varit på väg. Men att hon lyckas lopp efter lopp är fantastiskt, säger Haag.

En förkylning satte stopp för hennes egen medverkan i Tour de Ski. I stället sitter hon som klistrad framför teven när Nilsson grillar norskorna i touren.

– Jag måste ju följa henne när hon åker så fantastiskt, säger Haag.

– Det hon gjort har gjort att det är en helt annan kamp i världscupen i år än de senaste åren och det är jättejättebra för sporten. Det gör det mycket mer spännande. Men det är inte bara Stina som hängt på norskorna utan även finländskorna.

Taktisk föregångare

Haag och de övriga landslagskollegorna har sett under försäsongen och i inledningen av säsongen att sprintspecialisten Nilsson hade kapacitet att slå igenom i distansloppen.

– Hon har visat att hon kan, men hade före jul en del stolpe ut då hon ramlade i ett par lopp. Nu är det inte stolpe ut längre utan hon åker otroligt övertygande, säger Haag.

– Hon åker taktiskt väldigt klokt, på ett sätt som man kanske inte sett tjejer åka tidigare.

Haag säger att Nilsson vet sin kapacitet och sina begränsningar och att hon haft med sig den taktiska förmågan sedan hon var ung.

– Hon har sagt någon gång att hennes förebild när hon var yngre var Petter Northug, så då förstår man vem hon lärt den taktiska förmågan ifrån.

Inte dra för stora växlar

Haag vill inte spekulera i om Stina Nilsson har någon chans att vinna Tour de Ski, där tre tävlingar återstår.

– Man ska inte dra för stora växlar utan låta henne göra lopp för lopp. Det är så hon fokuserar, hon tänker inte på vad som ska hända om tre dagar. Det är så hon hanterar det, det är så hon kommer att prestera som bäst.

TT

Följ ämnen i artikeln