Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Vlasic skickade Västerås SK närmare superettan

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-09-30 20.58

Gick tåget på Grimsta?

Västerås SK:s allsvenska framtidsutsikter blir allt dystrare. Samtidigt talar mycket för att Brommapojkarna kan andas ut.

Skyttekungen Nikola Vasic klev fram när det som mest behövdes i BP:s 2–1-seger.

15 gjorda mål hittills den här säsongen – lika många som Malmö FF:s Isaac Kiese Thelin – säger det mesta om Vlasics kvalitéer som avslutare.

Ledningsmålet var bara ett av många exempel som berättade hur viktig han är för BP, vars kamp för fortsatt allsvensk status inte är helt över, men väldigt mycket gynnsammare.

BP har 30 poäng, en siffra som brukar räcka, och dessutom ett koppel klubbar mellan sig och tabellens två nedre streck. Västerås har å sin sida fem poäng upp till Halmstad och kvalplatsen.

”Ett billigt mål”

Alexander Abrahamsson slog djupledsboll från långt ned på egen planhalva. Vlasic vände bort mittbacken och Västerås lagkapten Frederic Nsabiyumva.

Vlasic fick fritt fram från halva planen. Kontrollerat lyfte han in ledningsmålet bakom Anton Fagerström.

– Ett billigt mål, säger Simon Johansson i VSK. Vi räcker inte riktigt till och så har det varit hela säsongen.

När Alexander Jensen – vars betydelse för BP inte kan underskattas – tryckte in 2–0 gick rullgardinen ned över Kalle Karlsson och hans Västerås. Det hjälpte inte att Viktor Granath nickade in reduceringen.

– Det blev lite nervöst. Matchen var väldigt jämn och de spelade bra. Det är kul att möta lag som bara kör på, säger Jensen till Max.

Dansken vågar inte slappna av i tron att BP spelar allsvenskt 2025.

– Förra året kvalade vi på 33 poäng. Så en seger till och en oavgjord... nä, jag vet inte. Vi ska vinna så många matcher vi kan, säger han.

Tuff avslutning

Avslutningen ser minst sagt tuff ut för Västerås. Jumbon har kvar att möta Mjällby, Malmö FF, Djurgården, Elfsborg och Hammarby, idel klubbar från tabellens övre halva.

– Vi vet att vi har ett tufft schema kvar, men vi ska göra allt vad vi kan för att lösa kontraktet, säger Simon Johansson.