Sportbladet

Dagens namn: Lars

Könsstriden i OS: "Enskilda fall kan dominera"

Anna Isaksson/TT

Publicerad 2024-08-05 14.07

En könsstrid har fått stora rubriker i OS då två kvinnliga boxare som uppgetts ha typiskt manliga kromosomer stoppades i VM men får tävla i OS.

Enligt överläkare Angelica Hirschberg kan kvinnliga idrottare ha stor fördel om de har höga nivåer av manligt könshormon.

– Vi vet att det spelar en stor roll för prestationen, säger hon.

Ett könstest under senaste boxnings-VM, som dock Internationella olympiska kommittén (IOK) menar inte är giltigt, säger att Imane Khelif, Algeriet, och Lin Yu-Ting, Taiwan, har X- och Y-kromosomer, vilket enligt den genetiska uppställningen oftast gäller för män.

Eftersom IOK inte godkänner boxningsförbundets könstest tävlar båda i OS där de har säkrat medalj eftersom de gått till semifinal.

Även om det inte är klarlagt om just OS-boxarna har X och Y-kromosomer, kvarstår frågan om det har någon avgörande betydelse för kvinnliga kvinnliga idrottares prestation om de har X och Y-kromosomer.

Enligt överläkare Angelica Hirschberg, som också är professor i obstetrik och gynekologi, är det inte enkelt hur frågan bör hanteras, men hon anser att debatten är viktig för kvinnlig idrott.

– Det är så att även om de här fallen är väldigt ovanliga så kan de här enskilda fallen dominera en hel idrott i vissa fall, säger Hirschberg.

Ovanliga fall

Fall där kvinnor har en manlig kromosomuppsättning och dessutom producerar testosteron i en manlig nivå är ovanliga, enligt Hirschberg.

I vissa fall kan 10 till 20 gånger mer testosteron produceras jämfört med den ”normala kvinnliga nivån”.

– Vi vet att det spelar en stor roll för prestationen och är det så att man har fortsatt höga nivåer av testosteron och kroppen kan svara på testosteronet, då kan vi säga att man har en fördel ur prestationssynpunkt, säger Hirschberg.

Bedömer inte individers kön

Gällande könstester vill Hirschberg vara tydlig med att utredningar inte handlar om att göra bedömningar av individers kön.

– Det man försöker bestämma med regelverken är – kan den här kvinnan tävla i en kvinnlig kategori eller inte? Det är det som är den stora frågan.

– Vi vet att det är en väldigt stor skillnad i prestation i normalfallet mellan kvinnor och män i de allra flesta idrotter. Den könsskillnaden är 10 till 20 procent och det betyder att om kvinnor skulle tävla tillsammans med individer som har en kropp biologiskt utvecklad som en man, då har kvinnor inte en chans i de flesta fallen, säger hon.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att boxarna stoppades före VM. Rätt är mitt under senaste VM. Det finns också felaktigheter kring könstestet som gjordes på boxarna där rätt är att IOK inte godkänner testerna.