Sportbladet

Dagens namn: Lars

Omdiskuterad boxare vann OS-guld

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-08-09 23.37

Imane Khelif firar sitt guld i OS.

Imane Khelif har varit en av OS mest omdiskuterade idrottare. Och under fredagskvällen säkrade den algeriska boxaren OS-guldet, efter att ha besegrat Yang Liu i finalen av 66-kilosklassen.

Khelif var överlägsen från start till slut, och domarna var enhälliga i samtliga ronder.

Därmed tog 25-åringen sitt första OS-guld i karriären.

Anledningen till att Khelif har varit så omdiskuterad är för att hon vid VM i fjol underkändes i ett könstest efter att, enligt det Internationella boxningsförbundet, ha visat upp både X- och Y-kromosomer, vilket enligt den genetiska uppställningen oftast gäller för män.

Därefter har hennes deltagande i OS kritiserats rejält, men IOK:s ordförande har hela tiden stått fast vid att det var rätt att låta Khelif delta.

– Det är totalt oacceptabelt. Vi kommer inte att delta i ett politiskt motiverat kulturkrig. Vi har två kvinnor som är födda kvinnor, de har växt upp som kvinnor, de är kvinnor i passet, och har tävlat i många år som kvinnor, sade han på en presskonferens.

Även Khelif själv har uttalat sig, och försökt hejda kritikstormen.

– Jag skickar ett budskap till alla människor i världen om att upprätthålla de olympiska principerna och de olympiska reglerna – sluta mobba idrottare. Det får effekter, stora effekter, sade Khelif enligt AP.