Inga vinnare i allsvenskans båda bottenmatcher

Publicerad 2024-09-26

Ångest och desperation i en ohälsosam mix. En allsvensk bottenstrid är inget för nervsvaga.

Det är vinna eller försvinna som gäller. Eller?

Kvällens matcher Västerås SK–IFK Göteborg och Halmstad–Kalmar slutade båda oavgjort – 1–1 och 2–2 – och läget i tabellens källare är oförändrat.

Stefan Billborn tog i somras över ett IFK Göteborg som länge befunnit sig i en kronisk kris. Storklubben lyckades efter många om och men ta sig ur bottenstriden på rätt sida om strecken förra hösten.

Frågan är hur det ser ut senare i höst. Lyftet med Billborn som bas har uteblivit. Krysset borta mot Västerås var tionde raka allsvenska matchen utan att den förre Hammarbytränaren fick en fira seger.

Billborn pratade inför matchen om vikten av att spela rakt, enkelt och med energi och mod. Spelarna lyssnade uppenbarligen. De första 20 minuterna trycktes Västerås konsekvent ned i eget straffområde. I den 21:a dunkade Gustaf Norlin in ledningsmålet.

Viktig kvittering

Varpå matchbilden förändrades totalt. VSK, så länge utspelat, tog över och det rejält.

– Det är något underliggande psykologiskt, vi vet var vi ligger i tabellen. Vi ”torskar” för många andrabollar, det är där det börjar, säger Norlin till Max.

Abdelrahman Boudah kvitterade i mötet mellan klubbarna på Gamla Ullevi sent in på tilläggstid. Den här gången tog han inte lika lång tid på sig. I minut 65 nickade han in kvitteringen och forceringen i jakten på ett segermål och tre blytunga poäng inleddes.

Något sådant väntade inte, men Västerås har fortfarande en hygglig chans att överleva som nykomling i högsta serien.

Mellan hopp och förtvivlan

Halmstad och Kalmar FF rör sig i samma tabelltrakter. Även på Örjans vall pendlade klubbarnas supportrar mellan hopp och förtvivlan.

Yannick Agnero skickade redan i den sjunde minuten in 1–0 för sitt Halmstad. Nyförvärvet från Nordsjälland fixade poäng mot IFK Göteborg i måndags. Dags igen? Jo, till slut.

Dino Islamovic kvitterade kort senare, samme Islamovic som hamnade i bråk med sin egen målvakt i matchinledningen och lagkamrater fick sära på spelarna. Islamovic blev snabbt väldigt populär. I början av andra halvlek skickade han in Kalmars 2–1-mål.

Men Jonathan Svedbergs kvittering räddade en viktig poäng åt Halmstad.