Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hellner övade på VM-avslutning

Publicerad 2017-02-05

Skidor. Marcus Hellner fick kanske inte någon tuff genomkörare när han enkelt körde hem sitt 13:e SM-guld.

Men han fick pröva på en avslutning som liknar den som väntar i Lahtis.

– Det är bra att få öva på det, säger han.

Det var en lugn dag på jobbet för Marcus Hellner när han klev in i SM i Söderhamn till den sista tävlingen, skiathlon. Det var avvaktande åkning och ett samlat fält, där Hellner inte var uppe och drog men hela tiden höll sig i tätklungan.

– Det var jättelugnt hela tiden och jag kände att jag hellre väntade till slutet i dag. Man blev ju lite sugen i bland att dra i väg, men jag hade en plan och ville hålla fast vid den, säger han.

I den sista backen satte 31-åringen dock fart. Han fick en lucka och behöll den hela vägen in i mål. Tvåan Jens Burman var 2,8 sekunder efter Hellner och Anders Svanebos brons var karriärens första individuella SM-medalj.

– Kroppen kändes bra och det kändes ganska kontrollerat. Det är lite svårt att värdera när det gick så pass lugnt, men jag kände mig rapp när jag väl gjorde ett ryck och det är kul att få vinna, säger Hellner.

– Sen var avslutningen här lite lik Lahtis faktiskt. Du har en brantare backe först sen ett lite lätt parti och sen rejält utför in mot stadion. Så det var bra att få öva på det.

Stigande form

Nu hade han ledningen in på stadion - något som kan vara att föredra även under VM.

– Det beror ju på vilka som är med och hur loppet är. Men det är ofta en bra placering att vara först in mot upploppet.

TT: Hur känns formen in mot VM?

– Jo, men jag har haft en bra ingång, fått några bra resultat och kört det jag velat. Det känns bra. Det finns ingenting som talar för att det skulle gå riktigt dåligt där utan snarare att formen är på väg och att den är stigande.

Sista tävlingen för Södergren

Tävlingen var även veteranen Anders Södergrens sista. Han var uppe och drog klungan i slutet av loppet, till hemmapublikens förtjusning, och blev till slut åtta.

– Det gick för sakta där ett tag så då la jag mig där. Kroppen kändes bra, säger han, och flaggar för en eventuell comeback i femmils-SM och möjligen ett inhopp i någon stafett framöver.

– Det är fortfarande jättekul att tävla, men det är ju mycket jobb också om man ska vara med där uppe. Det är otroligt kul stämning att tävla här, jag har njutit av varje lopp.

TT

Följ ämnen i artikeln