Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Däcken i fokus i Bahrains F1-lopp

Publicerad 2013-04-20

Politiskt sett är helgens F1-lopp i Bahrain årets mest omstridda och har, precis som de senaste åren, redan under uppladdningen kantats av oroligheter.

Sportsligt sett har det mesta handlat om däcken.

Däcken har varit ett stort diskussionsämne och bland andra regerande världsmästaren Sebastian Vettel var upprörd efter loppet i Shanghai i söndags.

Kanske inte så mycket på grund av fjärdeplatsen, utan för att han tvingats hålla igen i sin Red Bull-bil för inte slita däcken för fort.

– Det har inte mycket med racing att göra, om det enda man gör är att skona däcken, säger tysken enligt motorsport-total.com.

Finländaren Kimi Räikkönen, som var snabbast under fredagens andra träning, håller inte med.

– Det är egentligen inte annat än i fjol. Jag förstår inte varför folk blir så upprörda. Det hänger bara på dig själv att göra däcken hållbarare, säger han.

– Man kan absolut köra hårt med de här däcken, men det är klart det aldrig är perfekt. Man kan inte alltid trycka på i hundra procent.

Till loppet i Bahrain har däcktillverkaren Pirelli valt att inte ta med de allra mjukaste däcken, som var det stora problemet i Shanghai.

Men däcksnacket lär knappast vara slut med det.

– Det är en av årets mest krävande banor för däcken, mest på grund av höga temperaturer i både luften och på banan. Vi räknar med omkring tre depåstopp per bil, påpekar Pirellis motorsportchef Paul Hembery enligt formel 1:s webbplats.

Tidskvalet körs i dag och loppet i morgon.