Svenskarna sköt sina lag vidare

Publicerad 2016-12-08

Fotboll. Manchester United och Zlatan Ibrahimovic behöll kylan i den ukrainska vintern.

Svensken rullade kallt in ett mål i 2-0-segern mot Luhansk, då den engelska storklubben säkrade en slutspelsplats i Europa League.

Och i Grekland nickade John Guidetti Celta Vigo vidare.

Manchester United behövde bara en poäng i Europa Leagues gruppavslutning mot Luhansk för att biljetten till slutspelet skulle bli klar.

Det blev tre.

Det upphaussade nyförvärvet Henrich Mchitarjan - som hittills floppat ordentligt - snodde åt sig bollen mitt på offensiv planhalva i upptakten av andra halvlek och gled elegant igenom försvaret, innan han behärskat placerade in 1-0 för United. Hans första fullträff sedan flytten till Manchester.

– Jag har väntat på det här målet länge. Mitt nästa mål måste komma på Old Trafford, för jag vill verkligen göra mål på hemmaplan, sade Mchitarjan.

Kylig Zlatan

I slutminuterna var Zlatan Ibrahimovic sedan lika kylig som Mchitarjan tidigare hade varit. När matchuret visade 88 blev svensken helt fri, efter passning från Paul Pogba, och gjorde inget misstag. Bollen satt vid den vänstra stolproten, mer eller mindre otagbart för Luhansk målvakt Ihor Levtjenko

Mycket mer underhållning är så bjöds vi dock inte på.

Matchen, som på grund av det spända politiska läget i Ukraina spelades i Odessa 90 mil från Luhansk, präglades långa stunder av lågt tempo och slarv.

Att spelkvaliteten var dålig berodde till stor del på klimatet. Kung Bore har tagit ett fast grepp om Ukraina, vilket inte bara betyder minusgrader. Planen var både hård och ojämn, och bjöd inte in till någon teknisk och fartfylld fotboll.

– I första halvlek var det svårt för vi hittade inte rätt med sista passningen, men i andra halvlek skapade vi mer utrymmen. Det viktiga var att vi vann och gick vidare, sade Mchitarjan.

I den andra matchen i grupp A besegrade Fenerbahce Feyenoord med 1-0, vilket betyder att den turkiska klubben gör United sällskap till slutspelet.

Guidetti Celtas hjälte

I grupp G blev John Gudetti stor hjälte för Celta Vigo, som tog sig vidare till slutspel efter en 2-0-seger borta mot grekiska Panathinaikos. Guidetti knoppade in 1-0 redan efter fyra minuters spel, och fixade sedan den straff som Fabian Orellana slog in till 2-0. Guidetti har nu gjort tre mål på fem framträdanden i Europa League under hösten.

Guidettis anfallskamrat i landslaget, Marcus Berg, spelade inte för Panathinaikos på grund av en skada.

Ibrahimovic och Guidetti var inte de enda svenska målskyttarna under torsdagskvällen.

U21-landslagsmannen Muamer Tankovic gjorde ett drömmål då han med sträckt vrist skickade upp bollen i krysset när hans AZ besegrade Zenit St Petersburg med 3-2 i grupp D och tog en slutspelsplats.

Målvakten Jacob Rinne höll nollan för Gent, som vann med 1-0 mot Konyaspor i grupp H, vilket var det som behövdes för att belgierna skulle ta sig vidare.

Andreas Granqvist fick syna domarens röda kort när hans Krasnodar förlorade med 1-2 mot Nice i grupp I, men Krasnodar tog sig till slutspelet ändå.